Ziemeļkoreja apstiprina pamiera līguma anulēšanu (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja trešdien oficiāli apstiprināja, ka tā anulējusi pēc Korejas kara noslēgto pamiera līgumu, un brīdināja, ka nākamais solis būs «nežēlīga» militārā atriebība ienaidniekiem.

Ziemeļkorejas Bruņoto spēku ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka patiesie «kara kūrēji» ir ASV un tās «marionetes» Dienvidkorejā.

«Viņiem būtu jāpatur prātā, ka pamiera līgums vairs nav spēkā, un Ziemeļkorejai nav saistoša Ziemeļu un Dienvidu vienošanās par neuzbrukšanu,» apliecināja ministrijas pārstāvis. «Tagad atlicis ieviest taisnību, un [Ziemeļkorejas] armijai un tautai ir jāsarīko nežēlīga atriebība.»

Phenjana jau pagājušajā nedēļā brīdināja, ka tā anulēs 1953.gadā parakstīto pamiera līgumu un neuzbrukšanas paktus ar Dienvidkoreju.

Faktisks kara stāvoklis

Tā kā pēc Korejas kara tika parakstīts pamiera līgums, nevis miera līgums, abas valstis tehniski joprojām atradušās kara stāvoklī.

Pamiera līguma anulēšana teorētiski varētu nozīmēt, ka varētu no jauna uzliesmot uzbrukumi, taču novērotāji atgādina, ka šī nebūt nav pirmā reize, kad Ziemeļkoreja paziņojusi par pamiera līguma denonsēšanu.

Sarauta vienīgā ārkārtas telefonsakaru līnija

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja pirmdien sarāva vienīgo ārkārtas telefonsakaru līniju, kas savienoja abu Koreju armijas pārstāvjus un atradās demilitarizētās robežzonas sarunu punktā.

ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā Ziemeļkorejai noteiktas jaunas sankcijas, šādi izolēto komunistu valsti sodot par pagājušajā mēnesī veikto kodolizmēģinājumu.

Rezolūcijā ANO «melnajam sarakstam» pievienotas vēl divas individuālas personas un divas organizācijas, pastiprināti ierobežojumi attiecībā uz Ziemeļkorejas finanšu darījumiem, cita starpā arī uz plašiem norēķiniem skaidrā naudā, kas ir saistīti ar tās ieroču programmu.

ASV un Dienvidkoreja sāk militāros manevrus

Pirmdien Dienvidkorejā sākās dienvidkorejiešu un amerikāņu manevri «Key Resolve», kas ilgs divas nedēļas. Tajos piedalās 10 000 Dienvidkorejas un 3500 ASV karavīru.

Dienvidkorejas un ASV manevrus tradicionāli pavada Ziemeļkorejas draudi, ka tā veiks atbildes triecienu, ja tiks uzbrukts tās teritorijai.

Tikmēr Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pirmdien draudēja kara gadījumā iznīcināt Dienvidkorejai piederošo Pennjondo salu.

Apmeklējot pierobežas artilērijas vienību, Kims norādīja, ka Pennjondo, kas atrodas Dienvidkorejas pusē līdzās apstrīdētajai abu valstu jūras robežai, izraisoties karam, būs prioritārs mērķis.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu