Ēģiptē valdība un opozīcija vienojas par reformu sākšanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes valdības un opozīcijas politiskās grupas svētdien sarunās vienojās izveidot konstitucionālu reformu komiteju, paziņoja Ēģiptes valdības pārstāvis Magdi Radi. Savukārt sestdien vēlu vakarā ar vairākiem avioreisiem no Ēģiptes kūrortu pilsētām Hurgadas un Šarmelšeihas veiksmīgi mājās atgriezās Latvijas tūristi.

Komitejā "ietilpst tieslietu sektora un politisko aprindu pārstāvji, lai līdz marta pirmajai nedēļai izpētītu un ierosinātu konstitucionālus labojumus un nepieciešamās izmaiņas likumdošanā", pavēstīja Radi.

Jau ziņojām, Ēģiptes valdības un opozīcijas grupas svētdien uzsāka sarunas pēc vairāk nekā divas nedēļas bezprecedenta demonstrācijām valstī, protestētājiem pieprasot ilggadīgā prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos. Sarunās pirmo reizi piedalās arī ietekmīgā politiskā apvienība "Musulmaņu brālība", kas Ēģiptē ir aizliegta.

Pēc ANO aplēsēm, kopš protestu sākuma 25.janvārī tajos varētu būt gājuši bojā vismaz 300 cilvēku un tūkstošiem ir guvuši ievainojumus.

Latvijas tūristi veiksmīgi atgriezušies no Ēģiptes

Sestdien vēlu vakarā ar vairākiem avioreisiem no Ēģiptes kūrortu pilsētām Hurgadas un Šarmelšeihas veiksmīgi mājās atgriezās Latvijas tūristi.

Aptaujātie tūristi atzina, ka Ēģiptē valdošie notikumi viņu atpūtu būtiski nav ietekmējuši, lai gan visapkārt bijuši jūtami valstī notiekošie nemieri. Kūrortpilsētas arī atrodas nostati no nemieru pārņemtās galvaspilsētas Kairas, kuru atpūtas laikā gan tā arī nav izdevies apmeklēt, jo ekskursijas uz to tikušas atceltas, līdzīgi kā vēl citas ekskursijas uz tūristu iecienītiem objektiem.

Vairāki atbraukušie tūristi atzina, ka lielāks uztraukums bijis tieši no mājās palikušo tuvinieku puses, kuri bieži zvanījuši un taujājuši par situāciju Ēģiptē. Uz vietas viesnīcās bijis pieejams internets, tāpat nepārtraukti sekots līdzi ziņu izlaidumiem. Arī kūrortos strādājošais personāls bijis laipns, tomēr to turpmākā darbība varētu būt apgrūtinoša, ņemot vērā kraso tūristu skaita kritumu, kā arī pieaugošās problēmas ar pārtikas apgādi.

Obama izvērš diplomātisko aktivitāti par mierīgu pāreju Ēģiptē

ASV prezidents Baraks Obama sestdien ar vairākiem ārvalstu vadītājiem apspriedās par nemieriem Ēģiptē, izceļot nepieciešamību pēc "akurātas un mierīgas pārejas, kurai jāsākas tūlīt", teikts Baltā nama paziņojumā.

ASV līderis runāja ar Apvienoto Arābu Emirātu kroņprinci Mohamedu bin Zajedu, Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli, teikts paziņojumā.

"Obama pauda nopietnas bažas par vēršanos pret žurnālistiem un cilvēktiesību aizstāvju organizācijām, un atkārtoti apstiprināja, ka Ēģiptes valdība ir atbildīga par savu iedzīvotāju tiesību aizsardzību un tai nekavējoties jāatbrīvo netaisnīgi aizturētie."

Viņš arī "uzsvēra akurātas, mierīgas un tūlītējas pārejas svarīgo nozīmi valdībai, kurai jāreaģē un Ēģiptes tautas ilgām un cerībām un jārīko visaptverošas sarunas starp valdību un opozīciju".

Līderi vienojās uzturēt kontaktus virzībā uz priekšu, norādīts Baltā nama paziņojumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu