Žurnālists Semjonovs: gaisotne Kairā ir ļoti nervoza (34)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien nemieru nomāktajā Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur vakardien notika asiņainas sadursmes starp prezidenta Hosni Mubaraka atbalstītājiem un pretiniekiem, norisinās milzīga demonstrācija. Kā telefonsarunā ar TVNET pastāstīja TV3 raidījuma "Nekā personīga" karsto punktu žurnālists Sandijs Semjonovs, šobrīd gaisotne pilsētā ir ļoti nervoza un galvenās bažas ir par to, vai demonstranti izies uz atklātu konfrontāciju vai ne.

"Visus tos, kuri iet iekšā laukumā, pārbauda, līdz ar to cilvēki ir bez ieročiem," stāsta Semjonovs. Iepriekšējās dienās Mubaraka atbalstītāji tur ieradušies jau ar sagatavotiem ieročiem, līdz ar to vietām sadursmes izvērtās par asiņainām un dažos gadījumos pat nāvējošām.

Foto: AFP/LETA

"Viņi (Mubaraka atbalstītāji – red.) apgalvo, ka tas viss ir Amerikas un Eiropas inspirēts, lai sagrautu Ēģipti, un viņiem nav vajadzīga nekāda demokrātija. Viss esot kārtībā tāpat," prezidenta atbalstītāju noskaņojumu raksturo TV3 žurnālists. Viņš runājis arī ar vairākiem pretējā nometnē esošajiem protestētājiem, kuru saucieni pēc demokrātijas tiek vardarbīgi apspiesti

"Tie pamatā visi ir jauni un progresīvi cilvēki, kuri vēlas vārda brīvību. Viņi pat neprasa pilnīgu demokrātiju, tikai to, lai valsts kļūtu demokrātiskāka."

Vēl viens no Mubaraka domubiedru mērķiem esot panākt to, lai ārvalstu žurnālisti pamestu Kairu, tādējādi viņi varētu veikt vēl agresīvāku izrēķināšanos ar protestētājiem. "Viņu doma ir laukumā notiekošo pasniegt tā, ka tie nav ēģiptieši, bet gan ārzemnieki, kas sabraukuši un protestē. Arī atbraukušie žurnālisti tiek uzskatīti par tādiem, kas mēģina gāzt Mubaraku," skaidro Semjonovs.

Foto: AFP/LETA

Arī viņam pašam vakar gadījies iekļūt kādā incidentā: "Latvijas vēstnieks Māris Selga atveda mūs uz viesnīcu, un tepat uz ielas agresīvi privātās formās tērpti drošībnieki vai cilvēki metās mums virsū, prasot, lai uzradām pasi."

Ierodoties Ēģiptē, TV3 filmēšanas grupai, tāpat kā virknei citu ārvalstu mediju pārstāvju, tika atņemtas videokameras. Ar kāda opozīcijas demonstranta palīdzību videokameru ir izdevies iegūt, par ko pats ēģiptietis ticis aizturēts un vēlāk pa telefonu ieteicis doties prom no valsts.

Par šo gadījumu paziņots Starptautiskajam žurnālistu institūtam, kas to fiksējuši uzskaitē.

Pēdējās dienās reģistrēti jau vairāk nekā 50 pret žurnālistiem vērsti gadījumi.

"No viesnīcas augšas var novērot, kā pa ielām staigā vīri ar mietiem rokās, un visi ārzemnieki tiek turēti par spiegiem, kas organizē nekārtības."

Foto: AFP/LETA

Jautāts par to, vai viņu pašu nebiedē pret žurnālistiem vērstā agresija, Semjonovs atbild, ka viss atkarīgs no tālākās notikumu gaitas, piebilstot: "Mēs jau neesam nekādi kamikadzes."

Brīvības laukumā sapulcējušies vairāk nekā 100 000 cilvēku

BBC ziņo, ka ap plkst. 14.00 Kairas Brīvības laukumā pulcējušies ne mazāk kā 100 000 miermīlīgu demonstrantu, kas prasa tūlītēju prezidenta Mubaraka atkāpšanos, vietām izskanot arī aicinājumi spriest taisnīgu tiesu prezidentam Mubarakam.

Baltais nams šodien ziņoja, ka notiek aktīvas diskusijas ar Ēģiptes varas pārstāvjiem, lai nodrošinātu mierīgu varas maiņu. Savukārt šodienas "The New York Times" ziņo: kā viens no iespējamiem risinājumiem tiekot apspriesta tūlītēja prezidenta Mubaraka varas nodošana trīs cilvēku konstitucionālai padomei. ASV valdības amatpersonas nav noliegušas šādu varbūtību, tomēr uzsver, ka tāpat tiekot apspriesti vairāki citi varas maiņas scenāriji Ēģiptē.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu