Polija rīko konferenci baltkrievu opozīcijas finansēšanai (46)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polijas valdība piektdien paziņoja, ka tā nākamnedēļ rīko starptautisku konferenci, lai vāktu līdzekļus Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

Ārlietu ministrijas pārstāvis Marcins Bosaki pavēstīja, ka konferencē, kas notiks 2.februārī, piedalīsies visu 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, kā arī ES kandidātvalstu un ASV pārstāvji. Tajā pašā laikā neviena Krievijas delegāta nebūšot.

Baltkrievijas autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš apsūdzējis Poliju un Vāciju par protestu organizēšanu pēc decembrī notikušajām vēlēšanām, kurās Aleksandrs Lukašenko atkārtoti tika pārvēlēts valsts galvas amatā.

Lai gan Varšava Lukašenko apsūdzības noraidījusi kā absurdas, Bosaki vilka paralēles starp situāciju mūsdienu Baltkrievijā un stāvokli Polijā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad antikomunistiskā pagrīde neatkarīgās arodapvienības "Solidaritāte" vadībā vērsās pret komunistisko režīmu.

"Konference tiek organizēta, reaģējot uz lielāko represiju vilni pret opozīciju Baltkrievijas vēsturē, kas sākās (..) pēc vēlēšanām, kuras Lukašenko falsificēja," norādīja ministrijas pārstāvis. "Mēs Polijā zinām, cik svarīga bija rietumvalstu un sabiedrību palīdzība arodbiedrības "Solidaritātes" pagrīdes cīņai astoņdesmitajos gados, kad komunisti to pasludināja ārpus likuma."

Pēc 19.decembrī notikušajām vēlēšanām Lukašenko režīms apcietinājis simtiem opozīcijas aktīvistu.

Opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un uz nopietniem pārkāpumiem norāda arī starptautiskie novērotāji. Neskatoties uz to, Lukašenko, kas atrodas pie varas kopš 1994.gada, 21.janvārī nodeva prezidenta zvērestu un kārtējo reizi oficiāli stājās prezidenta amatā.

Šī gada budžetā Polija jau atvēlējusi 40 miljonus zlotu (aptuveni septiņus miljonus latu), lai atbalstītu baltkrievu pilsonisko sabiedrību un neatkarīgos medijus, tostarp divas baltkrievu valodā raidošas radiostacijas un vienu televīzijas kanālu.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu