Mūrniece Lužkovu iekļauj nevēlamo personu sarakstā (405)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) ir nolēmusi iekļaut bijušo Maskavas mēru Juriju Lužkovu Latvijai nevēlamo personu sarakstā jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā.

Kā informēja Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Gunta Skrebele, šādu lēmumu Mūrniece pieņēmusi, balstoties uz drošības iestāžu sniegto informāciju.

Tas nozīmē, ka Lužkovam nebūs iespējas saņemt Latvijā uzturēšanās atļauju, jo saskaņā ar Imigrācijas likuma 34.panta 3.punktu ārzemniekam uzturēšanās atļauja tiek atteikta, ja viņš ir iekļauts to personu sarakstā, kurām ieceļošana Latvijā ir liegta, skaidroja Skrebele.

Mūrniece norādīja, ka Lužkovs ar šo lēmumu tiek iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā", kas nozīmē, ka ieceļošana citās Šengenas zonas valstīs viņam nebūs liegta, ja vien šīs valstis pašas Lužkovam to neliegs. Ministre piebilda, ka netika prasīta Lužkova iekļaušana Šengenas zonas nevēlamo personu sarakstā.

Nevēlami cilvēki, kuri valstij rada draudus

Nevēlamo personu sarakstā tiek iekļauti tie ārzemnieki, kuri pārkāpuši ieceļošanas vai uzturēšanas nosacījumus Latvijā. Reģistrā iekļauj arī informāciju par tā saucamajiem Latvijai nevēlamajiem ieceļotājiem - cilvēkiem, kuri rada valstij draudus. Šīs kategorijas cilvēki nevēlamo personu sarakstā tiek iekļauti uz nenoteiktu laiku, un par tiem lēmumus pieņem drošības iestādes.

Prasa uzturēšanās atļauju, jo ieguldījis naudu Latvijā

Kā ziņots, telekompānijas "TV3" raidījums "Nekā personīga" vakar vēstīja, ka Lužkovs vēloties pārcelties uz dzīvi Latvijā. Neilgi pirms Jaunā gada viņš Latvijas vēstniecībai Krievijā iesniedzis lūgumu piešķirt uzturēšanās atļauju. Lužkovs esot kļuvis par baņķieri un ieguldījis naudu "Rietumu bankas" kapitālā.

Tomēr, kā vēstīja raidījums, Latvija nav pārāk sajūsmināta par Lužkova nodomu apmesties šeit. Lužkovs vairākas reizes ir bijis Rīgā un izcēlies ar Latvijai nelojāliem uzskatiem - vēl rudenī viņš izteicās, ka krievu valodai būtu jābūt otrai valsts valodai.

Savu lūgumu pēc uzturēšanās atļaujas Lužkovs pamatojis ar to, ka ieguldījis likumā noteikto summu - 200 000 latu - "Rietumu bankas" subordinētajā pamatkapitālā, kā arī viņam Latvijā piederot nekustamais īpašums. Pārbaudot Lužkova iesniegumā norādīto dzīvesvietu, varasiestādes atklājušas, ka tā atrodas kādā noliktavas ēkā Jūrmalā.

Drošības iestādes pārbauda informāciju

"Pārbaudām arī šīs naudas izcelsmi, kas atrodas "Rietumu bankā", kur noteikti būs jāsazinās arī ar Krievijas pusi. Drošības iestādes pārbauda vēl citu informāciju, kas ir viņu rīcībā par Lužkova kungu, un domāju, ka tā vai citādi juridiskie iemesli būs pietiekami, lai atrastu risinājumu un šī uzturēšanās atļauja tiktu atteikta," iepriekš norādīja iekšlietu ministre Mūrniece.

Komentāri (405)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu