Somālijā vīriešiem un sievietēm aizliedz sarokoties (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Islāmistu kaujinieki Somālijā aizlieguši sievietēm un vīriešiem, kuri savā starpā nav radinieki, sarokoties, sarunāties vai kopā iziet sabiedrībā, ziņo "Daily Mail".

Ar teroristisko grupējumu "Al Qaeda" saistītais grupējums draud, ka pretējā gadījumā aizlieguma pārkāpējiem draud cietumsods, bargi miesassodi vai pat nāvessods.

"Tas ir briesmīgs likums. Es jūtos tā, it kā būtu arestēts. Esmu sācis ignorēt pazīstamu sieviešu sveicienus, lai izbēgtu no soda," stāsta kāds vietējais vīrietis, kas ar jauno likumu ir nemierā.

Bargi ierobežo sieviešu tiesības

Somālijā islāma ekstrēmisti pēdējā laikā nākuši klajā ar virkni noteikumu, kas ierobežo sieviešu tiesības. Piemēram, valsts dienvidos sievietēm aizliegts, citiem redzot, strādāt. Tādējādi daudzām mātēm zudis vienīgais ienākumu avots - dārzeņu pārdošana vietējā tirgū.

Daudzviet valstī nekāds retums nav arī reidi sabiedriskajā transportā un citās publiskās vietās, meklējot islāma likumiem neatbilstoši ģērbušās sievietes. Daiļā dzimuma pārstāvēm arī draud sods, ja viņas izvēlējušās izbraucienā doties vienas pašas. Daudzas sievietes sūdzas, ka kaujinieki izdomā arvien bargākus noteikumus, kas nereti pat pārspēj klasiskos islāma priekšrakstus.

Liela daļa sabiedrības neatbalsta nemiernieku mērķus

Ar "al Qaeda" saistītā grupējuma "al-Shabab" kontrolē lielākoties atrodas Somālijas dienvidu un centrālā daļa. Kaujinieki par savu mērķi izvirzījuši gāzt Apvienoto Nāciju Organizācijas atbalstīto Somālijas valdību. Liela daļa sabiedrības nemiernieku mērķus neatbalsta. Parastie iedzīvotāji ir nemierā arī ar bargajiem uzspiestajiem sodiem un ierobežojumiem. Tāpat kaujinieki nereti pieprasa ģimenēm atdot bērnus, lai tos apmācītu, pievērstu savai ideoloģijai un nākotnē padarītu par kaujiniekiem.

Valdība spēj aizsargāt tikai sevi, nevis iedzīvotājus

Pat 20 gadus pēc pilsoņu kara Somālijas valdība ir pārlieku vāja, nevienprātīga un korumpēta, lai stātos pretī nemiernieku grupējumiem. Valdības institūciju darbība tiek nodrošināta, pateicoties valstī iesūtītajiem astoņiem tūkstošiem bruņotu Āfrikas Savienības miera uzturētāju, tomēr militārie resursi nav pietiekami, lai no kaujinieku iegribām pasargātu pārējos Somālijas iedzīvotājus.

Kaujinieku kontrolē atrodas pat daļa galvaspilsētas Mogadišu, kur nereti cilvēki tiek sodīti zvēriskos veidos, nocērtot ekstremitātes, sitot ar pātagām vai nomētājot ar akmeņiem.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu