Vispirms krīt sniegs no skārda jumtiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ziemellatvija.lv

Biezā sniega kārta traucē ne vien pārvietoties cilvēkiem un transportlīdzekļiem, bet rada arī kritisku situāciju uz ēku jumtiem. Brīvdienu notikumi Strenčos un Valkā liecina, ka atbildīgajiem dienestiem un māju īpašniekiem, kuri šajās brīvdienās to vēl nav paspējuši izdarīt, nekavējoties jāķeras klāt sniega notīrīšanai no jumtiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļas komandieris Andris Vējiņš norāda, ka dienestam nav jāsteidzas palīgā uz iedzīvotāju lūgumiem atbrīvot jumtus no biezā sniega, izņemot gadījumus, ja jāpalīdz atbrīvoties no krītošā sniega radītajām sekām. To, vai glābēji dodas palīgā, izlemj vadība. 

Sniegs iesprosto cilvēkus

Sestdien ap pulksten 13.30 VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļas Strenču posteņa glābēji palīgā devās Strenču pasta darbiniekiem. Pasta nodaļas operatore Una Kosmane stāsta, ka sestdien pasta nodaļa bija atvērta līdz pulksten 12.00, bet ēkas otrajā stāvā vēl strādājuši citu iestāžu darbinieki. 

Ap pulksten 13.30 krītošais sniegs salauza pasta ieejas dzelzsbetona jumtu. Šī iemesla dēļ nosprostojās arī durvis, tāpēc cilvēki meklēja palīdzību pie glābējiem.

"Zvanījām pa tiešo Strenču posteņa ugunsdzēsējiem, bet pateica, ka jāzvana uz 112, lai dotu atļauju glābējiem braukt no durvīm novākt sniegu un sabrukušā jumta konstrukciju," sestdienas notikumus atceras U. Kosmane. 

Pēc neilga laika ugunsdzēsēji ieradušies notikuma vietā un likvidējuši avārijas sekas. U. Kosmane ievērojusi, ka šoziem Strenču privāto māju īpašnieki diezgan kūtri tīra māju jumtus, toties pašvaldība cenšas cīnīties ar biezo sniegu. "Ziemeļlatvija" jau sestdienas laikrakstā rakstīja par Strenču novada vidusskolas cīņu ar sniegu, kas sakrājies uz jaunās skolas jumta. 

Metru bieza kārta

"Jau pagājušonedēļ sākām un šonedēļ turpināsim tīrīt pašvaldības īpašumā esošo daudzdzīvokļu namu jumtus," informē SIA "Valkas Namsaimnieks" valdes priekšsēdētājs Ivo Meļķis. Tīrīšanas darbos nodarbināti divi strādnieki, un vajadzības gadījumā tiek izmantots arī pacēlājs. Apsaimniekošanas iestāde regulāri saņemot iedzīvotāju telefonzvanus ar lūgumu notīrīt jumtus, jo kūstošais sniegs var draudēt ar augšstāvu dzīvokļu applūšanu. 

Lai kādam sniegs neuzkristu uz galvas, brīvdienās pašvaldība norobežoja ietvi pie Rīgas ielas 24. ēkas, kur izmitinājušās pašvaldības iestādes un veikali. I. Meļķis iesaka māju īpašniekiem, kuriem ēku jumti ir no skārda, tos notīrīt pirmām kārtām, jo kūstošais sniegs ātri vien noslīd pa slideno jumtu. 

Tas jau noticis svētdien, kur sniegs ar visām tērauda aizsargbarjerām nogāzies no Rīgas ielas 3. nama, un izveidojis nepārejamu valni. Vakar vēl ap pulksten 10.00 valnis nebija novākts, tāpēc gājējiem, kuri devās uz Igauniju, šo ceļa posmu vajadzēja mērot pa ielas braucamo daļu, bet mājas iedzīvotājiem izmantot ieeju no sētas puses.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu