Elektroenerģijas piegādes traucējumus novērsīs nedēļas laikā (57)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja laika apstākļi Latvijā nepasliktināsies, elektroenerģijas piegādes traucējumus varētu novērst nedēļas laikā, šodien valdības ministriem sacīja enerģētikas koncerna "Latvenergo" vadītājs Āris Žīgurs.

Mobilizēti visi resursi

"Patlaban mobilizēti visi iespējamie resursi," sacīja Žīgurs, piebilstot, ka traucējumu novēršanā iesaistītas 250 "Latvenergo" brigādes, kurās strādā divi līdz trīs cilvēki.

Grūtākā situācija joprojām esot Rēzeknē, kur bez elektroenerģijas palikuši aptuveni 8000 "Latvenergo" klientu.

Bez elektrības arī skolas

Žīgurs arī prognozēja, ka līdz 6.janvārim, kad pēc ziemas brīvdienām atsāksies mācības vispārizglītojošās skolās, visām mācību iestādēm elektrības piegādi nebūs izdevies atjaunot.

Izmantos helikopteru no Somijas

Lai novāktu pār elektrolīnijām pārliekušos koku zarus, AS "Latvenergo" darbos iesaistījis helikopteru no Somijas.

Helikopters tiks izmantots Rēzeknes apkārtnē, kur, kā ziņots, situācija ir īpaši smaga.

Kā stāstīja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis, šādi helikopteri, kas aprīkoti ar īpašiem zāģiem, tiek izmantoti Skandināvijā un Somijā elektrolīnijām līdzās esošo koku zaru apzāģēšanai, bet Latvijā šāda tradīcija nav izveidojusies - arī tādēļ, ka atšķiras mežu sastāvs. Līdz šim Latvijā šāds helikopters izmantots retu reizi, piemēram, pirms desmit gadiem AS "Sadales tīkls" to izmēģināja, taču tā izmantošana nav atzīta par pamatotu.

 Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Aldis Lieljuksis ministrus informēja, ka elektroenerģijas  traucējumu novēršanā iesaistīti 11 visurgājēji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, 35 sniega motocikli un 35 automašīnas. Piesaistīts arī speciāls helikopters no Somijas, kurš no gaisa zāģē noliekušos kokus.

Problēmas sagādā netīrītie ceļi

Lieljuksis norādīja, ka lielākās problēmas sagādā neiztīrītie ceļi un pieaugoša problēma ir mobilo sakaru traucējumi, jo operatoru torņiem nav iespējams piegādāt elektroenerģiju. Latgalē bez elektroenerģijas palikuši 90 SIA "Latvijas Mobilais telefons" torņi.

Pirmdienas rītā elektroenerģijas piegāde traucēta 30 000 līdz 32 000 klientu, informēja AS "Latvenergo" Ārējo komunikāciju daļas vadītājs Andris Siksnis.

Nakts laikā jauni bojājumi nav konstatēti.

Svētkos paliek bez elektrības

Kā ziņots, svētku brīvdienās laika apstākļu dēļ ievērojami palielinājās elektroenerģijas piegādes traucējumi, īpaši smaga situācija izveidojās Latgalē.

1.janvāra rītā elektroenerģijas piegāde bija traucēta vairāk nekā 50 000 klientu. Lai sniegtu palīdzību bez elektrības palikušo mājsaimniecību problēmas risināšanā, no brīvdienām atsaukti Iekšlietu ministrijas dienestu darbinieki.

2.janvāra laikā tika panākts būtisks progress elektroapgādes atjaunošanā - svētdien no rīta bez elektrības bija aptuveni 55 000 "Latvenergo" klientu, bet vakarpusē to skaits samazināts līdz 33 000. Tomēr situāciju Latgalē "Latvenergo" raksturoja kā ļoti smagu, īpaši Rēzeknes apkaimē, kur bez elektroenerģijas bija aptuveni 9000 "Latvenergo" klientu.

Svētdien darbam austrumu reģionā tika mobilizētas 92 brigādes, ziemeļaustrumu reģionā strādāja 70.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu