Atkārtoti nerosina atbrīvot tiesnesi Strazdu veselības stāvokļa dēļ (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tieslietu padome šodien vēlreiz lēma nevirzīt Saeimai priekšlikumu atbrīvot no tiesneša amata Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Ziedoni Strazdu veselības stāvokļa dēļ, informēja Augstākās tiesas (AT) Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece.

Zvejniece norādīja, ka, pieņemot lēmumu, tika ņemti vērā padomes sēdē paustie argumenti, ka Saeimā iesniegts tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums par tiesneša Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata, ko negrozītu atstājusi disciplinārtiesa.

Tāpat Strazda Tieslietu padomei iesniegtajā Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas (VDEĀK) ekspertu atzinumā nav skaidri norādīts, ka viņa veselības stāvoklis neļauj Strazdam turpināt tiesneša darbu, kas būtu par pamatu tiesneša atbrīvošanai no amata saskaņā ar likuma "Par tiesu varu» 82. panta trešo daļu.

Kā ziņots, Strazda advokāts Pāvels Rebenoks šorīt norādīja, ka vienīgais tiesiskais pamats atbrīvot Strazdu no amata ir tieši viņa veselības stāvoklis. "Patlaban mums ir visi nepieciešamie dokumenti, tajā skaitā ārstu ekspertīze, kas pierāda, ka Strazds savus pienākumus vairs nevar pildīt," paskaidroja advokāts.

Tāpat Rebenoks uzsvēra, ka iepriekš ierosinātā disciplinārlieta bija nekorekta un prettiesiska, un tās mērķis bija atņemt tiesnesim tās sociālās garantijas, kas viņam pienākas.

Jautāts, cik nopietns ir Strazda veselības stāvoklis, Rebenoks pastāstīja, ka viņam ir piešķirta invaliditāte, tomēr plašākus komentārus nesniedza.

7.augustā KNAB tiesnesi Strazdu aizturēja uz aizdomu pamata par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pret viņu disciplinārlieta netika rosināta.

Abiem tiesnešiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) pagājušā gada augusta beigās pret Strazdu ierosināja disciplinārlietu, un Tiesnešu Disciplinārkolēģija pērn oktobrī nolēma rosināt Saeimai atcelt viņu no amata.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu