Lembergs par Sprūdžu sūdzas Eiropas Cilvēktiesību tiesai (47)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atstādinātais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), uzskatot, ka vides aizsardzības un reģionālās politikas ministrs Edmunds Sprūdžs pārkāpis nevainīguma prezumpciju, proti, nevienu cilvēku nevar atzīt par vainīgu, pirms viņa vaina nav pierādīta saskaņā ar likumu.

Lembergs pavēstīja, ka Sprūdžs, izdodot rīkojumu par viņa atstādināšanu no pašvaldības vadītāja amata pienākumu pildīšanas un publiski apgalvojot, ka Lembergs pārkāpis likumu, ir uzņēmies tiesneša lomu, kā arī izdarījis spiedienu uz Rīgas apgabaltiesu.

«Esmu iesniedzis sūdzību ECT, kurā informēju tiesu, ka Latvijas Republikas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs publiski vairākkārt ir apgalvojis, ka es esmu vainojams likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā» pārkāpšanā, tas ir, amatpersona, kas apveltīta ar valsts varu, bez tiesas sprieduma atzina mani par vainīgu,» viņš sacīja.

Vienlaikus Lembergs informējis ECT arī par to, ka Sprūdžs izdarījis spiedienu uz Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģiju, kas var kļūt neobjektīva, līdz ar to ir pārkāptas tiesības uz lietas taisnīgu iztiesāšanu objektīvā tiesā.

Jau ziņots, ka pērn 23.oktobrī spēkā stājās Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas. Lembergs gan šo lēmumu ir pārsūdzējis tiesā.

Rīkojumā 19 lappusēs izklāstīti Lemberga pārkāpumi, laikā no 1998. līdz 2006.gadam piedaloties lēmumu pieņemšanā attiecībā uz 25 uzņēmumiem, kuri darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā un kuros, pēc Ģenerālprokuratūras šā gada augustā sniegtās informācijas, Lembergs un viņa bērni – Līga Lemberga un Anrijs Lembergs – ir patiesie labuma guvēji, tādējādi Lembergam nonākot interešu konflikta situācijā.

Šie uzņēmumi ir «Baltic Coal Terminal», «Baltic Juice Terminal», «Kālija parks», «LatRosTrans», «Mineral-Trans-Serviss», «Naftas filtrs», «Naftas parks», «Noord Natie Ventspils Terminals», «Ostas flote», «Seastar», «Solvtrans», «Transventa», «Venceb», «Ventall Termināls», «Ventamonjaks», «Ventbetons», «Ventbunkers», «Ventminerāls», «Ventplac», «Ventshoes», «Ventspils nafta», «Ventspils tirdzniecības osta», «Ventspils zivju konservu kombināts», «VentTopaz» un Lihtenšteinā reģistrētā «Ventk Company Limited» (no 2006.gada 28.oktobra «BWA Holding Establishment»).

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu