Ņem ātro kredītu, lai saņemtu picu bez maksas (56)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ātro kredītu izsniegšanu vēlas padarīt drošāku. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs saņem arvien vairāk sūdzību, ka ātro kredītu kompānijas naudu dāļā pārāk neapdomīgi. Piemēram, jauniešiem, kuriem nav nekādu ienākumu un līdz ar to nav iespēju kredītu pašiem atdot. Tāpēc tiek rosināti grozījumi likumos, lai kredītu devēji stingrāk pārbaudītu klientu maksātspēju.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aizvadītā gada laikā ir saņēmis gandrīz 100 sūdzību par ātrajiem kredītiem. Vairākumā gadījumu šo sūdzību autori ir vecāko klašu skolēnu un nestrādājošo jauniešu vecāki.

«Riska zona ir tieši tie cilvēki, kuriem lielākoties vecuma dēļ nav ienākumu. Tā kā tie ir kredīti, kurus lielākoties internetā un ar jaunajām tehnoloģijām ņem, to, protams, vairāk izmanto jaunieši. Un tieši jaunieši, kuriem nav ienākumu, faktiski pēc tam kaut kā viņi ir jāglābj. Vai nu to dara vecāki, vai nu paši mēģina, un tā var nonākt arī parādu jūgā,» stāsta PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

2011. gadā izsniegti ātrie kredīti aptuveni pusotra miljona latu apmērā

Pērn šī summa palielinājās vēl par trešdaļu (30-40%). Populārākais kredīta veids - 50 līdz 100 latu uz laiku no 2 līdz 4 nedēļām. Likums nosaka, ka kredītu izsniedzējiem ir jāpārbauda klienta maksātspēja, ja aizdevuma summa pārsniedz 100 latus. Tajā pašā laikā likumā

nav precīzi norādīts, ka nedrīkst dot kredītu maksātnespējīgiem cilvēkiem.

Latvijas ātro kredītu devēju asociācijā skaidro: klientus pārbauda, bet tikai publiskajos avotos. Uzņēmējiem nav pieejama būtiska informācija, kas glabājas Valsts sociālas apdrošināšanas aģentūras bāzē vai starpbanku reģistrā. Tāpēc bieži vien klientam notic uz vārda.

Saņemt ātro kredītu var pat 2 stundu laikā. Vajag tikai aizpildīt vienkāršu anketu un kopā ar personu apliecinošu dokumentu iesniegt pasta darbiniekam.

Internetā kredītu var saņemt pat 15 minūtēs

10 līdz 15% cilvēku, kas tik ātri un vienkārši tiek pie naudas, ātro kredītu tā arī neatmaksā. Tas nav izdevīgi ne pašiem nemaksātājiem, kurus pēc tam vajā parādu piedzinēji, ne arī uzņēmējiem. Tāpēc nolemts grozīt likumus.

Ātro kredītu devēji vēlas iegūt piekļuvi datu bāzēm un saglabāt vienkāršu pārbaudes procedūru, savukārt patērētāju tiesību aizstāvji vēlas panākt,

lai kreditori uzņemas lielāku atbildību par naudas izsniegšanu maksātnespējīgām personām.

«Tas priekšlikums ir tāds: gadījumā, ja tiek iedots kredīts personai, kurai nav pietiekami regulāri ienākumi, šādā gadījumā šī persona ir tiesīga atmaksāt tikai likumiskos procentus – kas ir Civillikumā noteikti 6% kas, protams, ir būtiski mazāk nekā tie procenti, kas ir parasti uzņēmumiem, kas var būt vairākos simtos procentu,» salīdzina PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Likuma grozījumi jau apspriesti Ekonomikas ministrijā un tagad nodoti starpresoru saskaņošanai. Paralēli iecerēts sakārtot arī ātro kredītu reklamēšanas jomu. Lai nerastos iespaids, ka šajā tirgū viss ir par velti un vēl dāvanas dod. Patērētāju tiesību aizsardzības centrā ir

zināmi gadījumi, ka cilvēki paņēmuši kredītu, lai dabūtu picu bez maksas.
Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu