TVNET Ziemassvētki pie Cesvaines bērniem (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Dienā, kad mēs, TVNET un «Sus Dungo» meitenes, ar jūsu, mīļie lasītāji, sarūpētajām dāvanām devāmies uz skaisto Cesvaines pusi, ziema bija īpaši dāsna, tāpēc ceļš pie bērniem bija garš un balts! Tomēr, ierodoties bērnu ciematā, viss nogurums kā ar roku noņemts – jo nav lielākas dāvanas par prieku bērna acīs. Paldies jums, lasītāji, par labestību un nesavtību, esot par kāda bērniņa Ziemassvētku vecīti!

Graši: vieta ar īpašu mājīgumu

Šā gada TVNET labdarības akcija «Sagādā prieku» tika veltīta Cesvaines bērnu ciemata «Graši» bērniņu priekam. Grašu bērnu ciemats durvis vēris 1995. gadā pašā Latvijas sirdī – Cesvainē un kļuvis par

mājām trīsdesmit bāreņiem un bērniem no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm.

Šajos gados iestādē kopā uzņemti 90 bērni, no kuriem trešdaļa ir adoptēti, nodoti audžuģimenēs vai atgriezušies pie saviem vecākiem, 30 jaunieši izstājušies, sasniedzot pilngadību. Gadu gaitā tas kļuvis par vienu no pirmajām sociālās aprūpes iestādēm, kas palīdz grūtībās nonākušiem bērniem. Bērnu ciematā ir nelielas ģimenes tipa mājiņas, tajās radīta gaisotne, kurā bērni var atgūt līdzsvaru savai dzīvei. Mācoties tuvākās apkārtnes skolās, bērniem ir iespēja iegūt jaunus draugus un veidoties par pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem. «Pieredze rāda, ka rezultātu varam sasniegt tikai ar individuālu pieeju katram bērnam. Mūsu uzdevums ir atrast bērnu talantus un radīt vidi, kurā tos attīstīt,» par bērnu ciematu stāsta tā vadītāja Sandra Stade. Tieši sirsnīgās ciemata saimnieces Sandras atsaucība un entuziasms nevilcinoties lika pieņemt lēmumu, ka šogad dosimies pie šiem bērniem svinēt Ziemassvētkus!

Foto: grasilatvija.blogspot.com/

TVNET lasītāji jau gaida šo akciju

Saņemot no «Grašiem» bērnu vēstulītes Ziemassvētku vecītim, tās publicējot, gaidījām jau pirmos «Ziemassvētku vecīšu» pieteikumus. Neticami, bet dienas laikā jau visiem bērniem šie labdari pieteicās – vēl vairāk, jau zvanīja, vai nevar vēl ko atnest uz redakciju, lai nodotu bērniņiem. Sarunās ar lasītājiem izrādās, ka šis nav pirmais gads, kad vieni piesakās, daži tieši gaidījuši, lai nenokavētu iespēju dāvināt. Mīļš paldies, lasītāji, ka palīdzējāt iepriecināt šo bērnu sirsniņas un padarīt mūsu visu svētkus gaišākus! Paldies arī grupai «Sus Dungo», kura pieteicās līdzi, un grāmatu apgādam «Zvaigzne ABC».

Foto: TVNET

Rūķu meitene, bērnu pārsteigumi un skaistais koncerts

Pirms tika pasniegtas nepacietīgi gaidītās dāvanas, mēs visi kopīgiem spēkiem uzbūrām īstu Ziemassvētku atmosfēru! Pie bērniem ciemos ieradās jautrā rūķu meitene. Mūziķes – Kristīne, Elizabete un Diāna - bērnus priecēja ar arfas, ģitāras un ksilofona skaņām. Pārsteigums bija liels, ka katrs bērns bija īpaši padomājis par priekšnesumu arī mums – mazākie skaitīja pantiņus un dziedāja dziesmiņas, meitenes bija iestudējušas ritmiskas dejas, kā arī parādīja savas prasmes mūzikas pasaulē, spēlējot vijoli un ģitāru. Saņemot dāvanu,

katram bērniņam bija iespēja ko ievēlēties, saķerot rūķu meitenes brīnumu bumbuli.

Novēlam, lai katra vēlēšanās rod piepildījumu, jo, kopā par to piedomājot, tas tā notiks!

Foto: TVNET

Dāvanu prieks, alkas pēc uzmanības un ģimenes

Saņemot dāvanas, bērni neskaitāmas reizes tās apskatīja. Priekā dalījās cits ar citu un steidza arī parādīt tās mums. Mazākie nespēja saprast, kā vecītis zinājis viņu vēlmes, bet

lielākie bērni taujāja, kāpēc neatbrauca ciemos šie labie cilvēki. Starp citu, tāda iespēja jums ir ikvienam

– jo blakus atrodas skaista viesnīca Grašu pils, kur apmesties. Šajā vietā darbojas arī paši bērni, izjūtot to, kas ir darbs un kas ir pašiem sava naudiņa.

Kad dāvanas bija aplūkotas, bērnu uzmanības lokā palikām mēs paši: tik daudz jautājumu par mūsu darba vietu vēl nebijām saņēmuši :) Sus Dungo meitenēm bija uz vietas jāapmāca kāds arfas spēlēšanā, kāds ģitāras. Mūsu puišiem bija pilnas rokas darba, palīdzot mazajiem ielikt baterijas dāvinātajās automašīnās. Spēlējāmies, gājām rotaļās, dziedājām, ēdām našķus, priecājāmies par dāvanām: tik sirsnīga bija šī svētku diena!

Foto: TVNET

Tomēr

visvairāk jau te tiek gaidīta mīlestība un ģimenes siltums, kurš šiem bērniem ir negodīgi atņemts.

Ja adoptēšana nav iespējama, jūs varat kļūt kaut vai par viesģimeni vai ciemata draugu, apciemojot bērnus brīvdienās, kopīgi pavadot laiku un daloties pieredzē. Jūs varat arī būt mentors kādam no vecākajiem bērniem, kas meklē savu dzīves ceļu.

Foto: TVNET

Pārdomas no mums

Gatis Kreceris, Sporta sadaļas redaktors: «Katra bērna acīs dega prieka liesmiņa, kas neapšaubāmi sildīja sirdi. Viņiem šādi brīži ir aizkustinoši un atmiņā paliekoši ilgu laiku - viens no ziemas top notikumiem. Radās sajūta, ka bērni novērtē šo akciju. Visi bija rūpīgi piedomājuši, lai ne tikai ņemtu, bet dotu arī pretī. Varējām par to pārliecināties, noraugoties priekšnesumos, kuri bija oriģināli un pat sarežģīti izpildāmi. Prieka nekad nav par daudz!»

Gerda Pulkstene, Sieviešu sadaļas un izklaides sadaļas redaktore: «Tā kā pirms neilga laika pati esmu kļuvusi par māmiņu un tagad dziļāk izjūtu, kas ir mātes un bērna attiecības, šis brauciens man mazliet atšķīrās no iepriekšējiem gadiem, kad devos uz bērnunamiem. Es centos tur ierasties ar mīlestības pilnu sirdi un nežēlot ne pili, apmīļojot bērnus... Esmu pārliecināta, ka vasarā kopā ar ģimeni, apceļojot Latviju, iebrauksim ciemos, kā jau ar Sandriņu runājām!»

Ingars Tenis, Auto un Tehnoloģiju sadaļas redaktors: «Bija patīkami redzēt, ka bērniem ir prieks, ka ir īsti Ziemassvētki, ka starp mums ir pulka labu cilvēku. Dažiem tās varbūt ir tikai mantas, ko vecītis bija sarūpējis un mēs nogādājām Cesvainē, bet šiem bērniem tas bija lielisks apliecinājums, ka brīnumi mēdz notikt. Priecīgus visiem Ziemassvētkus!»

Zita Lunde, TVNET galvenā redaktore: Katru gadu mērojot tālo ceļu uz kādu Latvijas pilsētu, lai iepriecinātu bērniņus ar tieši viņu iekārotajām mantām, vislielāko dāvanu saņemam mēs paši - tas ir neizsakāmi lielais dāvināšanas prieks! Tās bija tik patiesas bērnu emocijas, nekā samākslota, smieklu un laimes asaru brīvība un prieks viņu dzīves gurdajās actiņās ar pārdomātiem priekšnesumiem, kopīgām spēlēm, sirsnīgām sarunām ar lielajām meitenēm un ātrāko mašīnīšu sacensībām ar mazajiem ķipariem... Lai jums visiem piepildās jūsu sapņi!

Foto: TVNET
Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu