Vai Āfrikā gaida pasaules galu jeb vai eksperti tic pasaules galam? (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā visiem labi zināms, tas ir 21.decembris, kad pasaulei pienāks kārtējais gals. Tomēr haosa un tumsas gaidītāju rindās vienprātības nav - vieniem tas ir maiju kalendārs, citiem planētu parāde vai citplanētiešu ierašanās. Ko par Holivudas filmu cienīgiem apokalipses scenārijiem saka ģeogrāfi, astronomi un vēsturnieki? Un kā šīs kolektīvās bailes vērtē psihoterapeiti? Cik pasaules gala datumu bija pagājušogad un cik daudz to būs jau nākamgad?

Pasaules gals - masu plūdi, Zemes sadursme ar milzu asteroīdu, jauna ledus laikmeta iestāšanās, citplanētiešu uzbrukums un rezultātā pilnīga iznīcība – šie ir daži no Holivudas kinofilmās apspēlētajiem iespējamiem vispasaules nāves scenārijiem. Patlaban aktuālā pasaules gala prognoze, kas attiecas uz 21.decembri, tiek saistīta ar elektrības pazušanu uz Zemes. Kāds mistisks Šambalas orākuls pareģojis, ka Zeme un visa Saules sistēma iziešot caur galaktisko nulles joslu un tad arī sāksies lielās problēmas – zemi pārņems tumsa un haoss. Latvijas Universitātes astronomijas profesors par kārtējo pasaules galu pasmaida – sak, dažādi pasaules gala datumi gaidīti jau iepriekš, taču

cilvēce joprojām nav izmirusi un arī šoreiz baumas par kosmiskajām problēmām ir krietni pārspīlētas.

«Tas, kas tiek piesaukts, – planētu parāde, planēta Nibiru vai nostāšanās vienā līnijā, kur nostājas Zeme, Saule un galaktikas centrs, – no planētu viedokļa tas ir nonsenss. Jo planētu parādes nav, to var pārliecināties katrs, kas skatās naktī debesīs, planēta Nibiru nav atnākusi, tad viņai ļoti labi vajadzēja būt redzamai šobrīd, un tā nostāšanās, ka trīs ķermeņi nostājas uz vienas līnijas, tas neko neizraisa,» apgalvo Ilgonis Vilks, LU Astronomijas institūta pētnieks.

Reāli zinātniski pētījumi par to, ka Saule pamazām kļūst karstāka un Piena Ceļa galaktika reiz sadursies ar Andromedas zvaigznāju, pastāv, taču šie notikumi, rupji rēķinot, varētu notikt tikai pēc 3-4 MILJARDIEM gadu.

21.decembra apokaliptiskie vēstījumi tiek saistīti arī ar senās Dienvidamerikas tautas – maiju pareģojumiem. Maiju vārds bieži tiek minēts, arī runājot par dažādiem cikliskiem Zemes attīstības posmiem. Pastāv uzskats, ka maiju kalendārs beidzas tieši ar šā gada 21.decembri un tāpēc pienāks pasaules gals. Tomēr arī šīs prognozes ir fantāzijas auglis, jo senajai indiāņu tautai šis datums nozīmējis jauna cikla un laika skaitīšanas sākumu.

Pieredzēti jau padsmitiem pasaules galu

Latvijas Universitātes ģeogrāfijas un zemes zinātņu profesors Valdis Segliņš skaidro, ka līdzšinējie pasaules gali, ko veiksmīgi reklamē plašsaziņas līdzekļos, ir tikai aisberga redzamā daļa. Patiesībā katru gadu dažādās zemeslodes vietās atkarībā no vietējās laika skaitīšanas sistēmas un izmantotā kalendāra

tiek pieredzēti padsmitiem pasaules galu, piemēram, pagājušajā gadā tādi bijuši 12,

nākamgad jau šobrīd zināmi vismaz četri. Tomēr manipulācijas ar dažādiem datumiem, piesaucot maiju vai citu seno kultūru pareģojumus, ir nonsenss.

Senās un arī daudzas mūsdienu agrārās tautas laiku uzskaitījušas tā saucamo lauksaimniecības gadu ietvaros, kur ņēma vērā laika apstākļus, dabas novērojumus un dzīvnieku migrācijas īpatnības. Šādi kalendāri ik pa laikam bija jāpilnveido un jāatjauno līdz ar meteoroloģiskajām izmaiņām, tāpēc kļūdaina laika uzskaite šīm tautām saistījās ar izmiršanu un lokālu pasaules galu.

Āfrikā domā savādāk...

Tādējādi Āfrikas, Indijas, Vidusāzijas, Dienvidamerikas un polārā loka iedzīvotājiem var būt krietni atšķirīga izpratne par to, kad pienāks pasaules gals pēc viņu senču prognozēm. Tomēr baumas par pasaules galu nemaz nav jāmeklē tik tālu.

Arī mūsdienās uzņēmīgi cilvēki regulāri sāk gatavoties pasaules galam. Piemēram, kāds ķīniešu zemnieks, ar bažām gaidot 21.decembri, savu ģimeni grasās glābt paša izgatavotā apaļā lodē. Šādas ziņas pasaules mediji ļoti ātri pārveido par sensāciju. Telekanāls «National Geographic» sācis veidot raidījumu ciklu par Amerikas pasaules gala gaidītājiem. Pastardienas sludinātāji paziņojuši, ka vienīgais veids, kā izglābties no nāves, būs paslēpties kādā Francijas ciematā Bugarašas kalna pakājē, jo šeit mītošos, iespējams, izglābšot citplanētieši. Ukrainas Alfa banka piedāvā klientiem ņemt pēdējo kredītu dzīvē un likumsakarīgi pasaules gala gadījumā to neatmaksāt. Restorāni un lielveikali veido īpašus pasaules gala komplektus ar nepieciešamākajām pārtikas precēm un svecēm. Līdzīgs piedāvājums klīst arī Latvijas kolektīvās iepirkšanās portālos.
Saņemtas ziņas arī par kādu latvieti, kas nolēmis apdrošināties pret pasaules gala sekām. Savukārt mūziķi gatavi iepriecināt publiku arī dienu PĒC pasaules gala - koris Maska, Latvian Voices un Xylem Trio jau šobrīd izsludinājis koncertu Pamosties Ziemassvētkos 2, bet, piemēram, Ogrē Fonoklubā šajā dienā tiek rīkota pasaules gala ballīte.

Bailes no nāves cilvēku vajā visu dzīvi

Psihoterapeite Solvita Vektere skaidro, ka bailes no nāves cilvēku vajā visu dzīvi, tāpēc aizraušanās ar kolektīvu sabiedrības izmiršanu ir saprotama: «Tajās individuālajās bailēs mēs varam saplūst ar citu cilvēku bailēm, kas rada tādu kolektīvo baiļu simptomu, un tā ir vieglāk pārdzīvot individuālās bailes no tā, ka kaut kas beigsies, tādēļ cilvēki laiku pa laikam apvienojas tādā līdzpārdzīvojumā, ka tūlīt taču mēs mirsim, tūlīt visam būs beigas...»

Ikdienas dzīvē, kad konkrēts pasaules gala datums nav jāgaida, asu izjūtu cienītāji, kas meklē sajūtu, ka dzīve šai saulē nav nemaz tik slikta, bieži skatās šausmu un zinātniskās fantastikas žanru filmas.

«Pieaugušie caur šīm filmām, viņiem vajag izbaidīties, izdzīvot vēlreiz šo ciklu. Un viena lieta gan ir ļoti lipīga, un tā ir panika, un to sociālā psiholoģijā pēta, un tam ir arī nosaukums, tās ir tā saucamās masu psihozes,» analizē Vektere.

Šādas masveidīgas bailes veikli izmanto racionālie uzņēmēji, mēģinot pārdot pēc iespējas vairāk, kamēr pēdējā stundiņa vēl nav situsi.

Ja nepienāks gals?

Tikmēr ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde savlaicīgi izplatījusi video, kas it kā domāts skatīšanai 22. decembrī – tas ir, dienu pēc globālās izmiršanas. Tajā sniegti paskaidrojumi, kāpēc pasaulei nav pienācis gals. Tikmēr plašsaziņas līdzekļos tiek izplatītas arvien jaunas baumas par beigu sākumu. Piemēram,

2029.gada 13.aprīlī pulksten 4:36 pēc Griničas laika uz Zemes it kā nogāzīsies piecdesmit miljonus tonnu smags asteroīds ar ēģiptiešu vārdu Apofiss.

Tikmēr jautrākā no pasaules gala prognozēm saistīta ar franču gaišreģi Nostradamu, kurš jau 16. gadsimtā paredzējis, ka beigas būs klāt, kad dejojošais zirgs būs sasniedzis deviņus apļus. Pasaulslavenā korejiešu repera Psy cienītāji šo pravietojumu saistījuši ar sava elka jaunāko video, kurā mūziķis attēlo jāšanu uz zirga un kas drīzumā sasniegs 1 miljardu skatījumu jeb vieninieku ar deviņām nullēm.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu