Tiesnesis Strazds apsver vērsties ECT (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu aizdomās turētais Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesnesis Ziedonis Strazds saistībā ar iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem apsver iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Tiesnešu Disciplinārtiesa pagājušā nedēļā noraidīja Strazda sūdzību par Tiesnešu disciplinārkolēģijas 26.oktobra lēmumu rosināt Saeimai lemt jautājumu par viņa atbrīvošanu no amata.

Strazda advokāts Pāvels Rebenoks pastāstīja, ka Saeima teorētiski Strazdu vēl var atstāt amatā, taču jau šobrīd tiek apsvērta iespēja vērsties ECT par to, ka disciplinārtiesa jau ir pasludinājusi Strazdu par vainīgu neatkarīgi no tā, kāds iznākums būs pret tiesnesi ierosinātajam kriminālprocesam.

«Mēs sagaidīsim motivētu disciplinārtiesas lēmumu un tad izlemsim, vai vērsties ECT, taču šobrīd jau mēs attiecīgus dokumentus esam sākuši gatavot. Šādu iespēju mēs apsveram, jo ar disciplinārtiesas lēmumu viņam radītas neatgriezeniskas sekas. Tagad disciplinārtiesas tiesneši jau faktiski ir pateikuši, ka neredz iespēju viņu attaisnot nākotnē. Tas acīmredzami ierobežo Strazda kunga tiesības uz taisnīgu tiesu. Likumdevējs jau likumā ir paredzējis procedūru, kas notiek, ja ierosina kriminālprocesu, proti, kad sākta kriminālvajāšana, tad atstādina no amata, kad ir notiesājošs spriedums, tad atceļ no amata. Tagad tieslietu ministrs Jānis Bordāns speciāli izdomājis, ka viņš grib tiesnesi ar disciplinārlietu atstādināt no amata, kaut arī vēl pat apsūdzības nav uzrādītas,» norādīja advokāts.

Advokāts arī pastāstīja, ka kopš kriminālprocesa uzsākšanas Strazds sniedzot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) liecības. Advokāts gan nevēlējas atklāt, vai no pratināšanām ir noprotams, cik lielu naudu, pēc KNAB domām, Strazds piesavinājies.

«Viņš jau neko nav izkrāpis, bet, protams, figurē tur nauda. Liela tā summa, bet absurda un nepamatota. To summu gan negribētu nosaukt. Tā ir KNAB pozīcija, bet tur nav pamata runāt par kriminālatbildību,» uzsvēra advokāts.

Jau ziņots, ka 7.augustā KNAB tiesnesi Strazdu aizturēja uz aizdomu pamata par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pret viņu disciplinārlieta netika rosināta.

Abiem tiesnešiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu