Noņem cepuri, kad sēdies pie stūres (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET kolāža

Cepures, cimdi, zābaki un siltas ziemas jakas – tie visi ir mūsu ziemas atribūti. Tomēr jānorāda, ka izvēlētais ziemas apģērbs ietekmē arī satiksmes drošību. Bīstamākās lietas, kas samazina redzamību, ir biezas cepures un kapuces, tāpēc pirms izbraukšanas šos apģērba gabalus vajadzētu noņemt.

«Kapuce var radikāli samazināt redzes lauku, apgrūtināt pilnvērtīgu sānu spoguļu izmantošanu un citu satiksmes dalībnieku uzvedības novērošanu. Savukārt bieza cepure var noslīdēt uz acīm, pilnībā aizsedzot skatu uz ceļu. Laikapstākļi ievērojami apgrūtina braukšanu ziemā, tāpēc nevajadzētu to padarīt vēl mazāk drošu, izvēloties nepareizu apģērbu,» norāda Renault Braukšanas Skolā.

Vadot automašīnu, nevajadzētu izmantot cimdus, kuru sastāvā ir šķiedras, piemēram, vilnas vai kokvilnas, kas nenodrošina ciešu saķeri ar stūres rata virsmu. Vajadzētu izvairīties arī no dūraiņu vai biezu pirkstaiņu izmantošanas, kas neļauj kārtīgi satvert stūri.

Labākie cimdi autovadīšanai ir pirkstaiņi no dabīgās ādas. Tāpēc tiek rekomendēts turēt tieši tādu pāri cimdu kādā no mašīnas sīklietu nodalījumiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu nomainīt esošos cimdus pret autovadīšanai drošākiem, kad vien tas nepieciešams.

Pirms iekāpšanas automašīnā autovadītājiem vajadzētu notīrīt un noslaucīt apavus, vismaz pret grīdas paklājiņu, jo slapji apavi var noslīdēt, piemēram, no bremžu pedāļa. Bīstamas ir arī biezas un platas apavu zoles, jo tās samazina izjūtu par patieso spiedienu uz pedāli, turklāt ar liela izmēra ziemas zābakiem var vienlaicīgi netīšām nospiest divus pedāļus, skaidro drošības eksperti.

Virsjaka nedrīkst ierobežot autovadītāja kustības. Kad temperatūra ārā ir ļoti zema un biezas virsjakas ir neizbēgamas, ieteicams pēc automašīnas uzsilšanas apstāties drošā vietā un novilkt apģērbu, kas ierobežo kustības.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu