Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Veselīgi našķi Ziemassvētku dāvaniņās (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: www.flickr.com

Tuvojas Ziemassvētki, mājās, kurās ir bērni, tiek vērti vaļā Adventes kalendāri vai piekārtas zeķes un gaidīti našķi, ko tajās ieliks rūķi. Bet jau no bērnības varam radināt, ka kārums ir ne tikai krāsains un ļoti salds, bet arī veselīgs.

Pārlieku liela aizraušanās ar saldumu ēšanu bērniem var izraisīt aptaukošanos, bojāt zobus. Cukurs ir tā saucamās tukšās kalorijas, kas nesatur vitamīnus un minerālvielas; saēdoties daudz saldumu, bērns negribēs ēst veselīgu ēdienu un neuzņems visu vajadzīgo. Īpaši jāuzmanās no saldajiem dzērieniem, limonādēm, bērnam jāiemāca dzert ūdeni, tēju, dabīgu sulu.

Našķoties var ar svaigiem vai žāvētiem augļiem, tie satur dabīgo cukuru, kas sniedz enerģiju, bet apgādās bērnu arī ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām.

Bērniem garšos kārumi, kas pagatavoti no sēkliņām, riekstiem un medus, tos var aplipināt ap kociņu vai pagatavot paštaisītu batoniņu,

ko aplej ar izkausētu šokolādi. Arī mājās cepti cepumi, kēksiņi vai plātsmaize būs veselīgāka, jo tad var pielikt mazāk cukura, daļu balto miltu aizstāt ar pilngraudu miltiem, pievienot sarīvētus ābolus vai ķirbjus, izvēlēties kvalitatīvas taukvielas, piemēram, olīveļļu, rapšu eļļu, sviestu vai kefīru. Arī augļu un ogu sukādes un kaltēti āboli ir lielisks našķis, tāpat dzērvenes pūdercukurā.

Ja tomēr vēlaties bērnam dāvināt veikalā pirktos saldumus, labāk izvēlēties tādus, kas nav spilgti krāsoti. Un jāiemāca, ka saldumi ir īpašai reizei, nevis katru dienu ēdami.

Recepte

Augļu konfektes

Vajadzēs: 50 g rozīņu, 50 g žāvētu plūmju, 50 g dateļu, 50 g žāvētu dzērveņu, 2 ēd.k. apceptu zemesriekstu, 2 ēd.k. apgrauzdētu auzu pārslu, šķidru medu pēc vajadzības (ap 3 tējk.), 2 ēd.k. kokosriekstu skaidiņu.

Pagatavošana: plūmes, rozīnes, dateles un dzērvenes ieliek traukā un sablendē. Pievieno apceptus, sasmalcinātus riekstus, kokosa skaidiņas un apgrauzdētas auzu pārslas, beigās medu, visu izmaisa. Masai jāiznāk biezai, lai var veidot bumbiņas. Tās, ja ir vēlēšanās, apviļā kokosa skaidiņās vai sezama sēkliņās, sasmalcinātos riekstos vai apgrauzdētās auzu pārslās, bet var arī iztikt bez tā.

Komentāri (1)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu