Cilvēkiem ar cūku mēri inficēta gaļa nav bīstama (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēku veselībai ar cūku mēri inficēta gaļa nav bīstama, tomēr Pārtikas un veterinārais dienests šādu gaļu uzturā lietot neiesaka. Pārtikas drošības speciālisti gan ir pārliecināti, ka šobrīd inficētās gaļas nonākšana tirgū ir izslēgta.

Uz Rīgas Centrāltirgus laboratoriju tiek vesti jauni un jauni rati ar svaigiem cūkas liemeņiem.
Par spīti draudīgajām ziņām no Latgales, šeit cūkgaļa tiek pārbaudīta kā parasti. Laboratorijas darbiniekiem nav pamata ārkārtas trauksmes izsludināšanai. Uz galveno Rīgas tirgu cūkas no Latgales netiek vestas, bez tam ir zināms, ka cūku mēris neapdraud cilvēkus.

Sandra Tāle, Rīgas Centrāltirgus veterinārārste: «Viss notiek kā visu laiku. Skatāmies, vai cūkgaļai ir legāla izcelsme, vai nāk no reģistrētas kautuves, tad visas pārējās ekspertīzes un manipulācijas.
Veterinārārste ir pārliecināta, ka šeit pircēji var būt droši, ka ar cūkgaļu viss būs kārtībā. Latvijā pirmās gaļas pārbaudes sākās jau kautuvēs, šeit katrs cūkas liemenis tiek novērtēts arī vizuāli.»

Pārtikas un veterinārais dienests šobrīd pilnībā izslēdz inficētas gaļas nonākšanu tirgū. Saimniecībās, kurās konstatēts cūku mēris ir noteikts saimnieciskās darbības liegums, visas cūkas ir saskaitītas, un tās iznīcina nevis paši zemnieki, bet dienesta inspektori. Tomēr speciālisti neslēpj, ka nekas arī nenotiktu, ja cilvēks inficēto gaļu apēstu.

Kristīne Lamberga, PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore: «Protams, to gaļu var ēst. Bet tas nav ētiski, un otrkārt, mēs atkal atgrieztos pie tās pašas ķēdītes, jo tādā gadījumā šī infekcija var atkal atgriezties pie cūkām.»

Lai gan ziņas, ka ar mēri slimo cūku gaļa ir uzturā lietojama, varētu pamudināt zemniekus inficētos lopus nokaut, nevienam nezinot, uzraudzības dienests šādai rīcībai neredz jēgu. Tik smagu slimību gadījumos zemnieki par iznīcinātajiem lopiem no valsts saņem kompensāciju. Par sivēnmāti - 120 latus, bet par nobarojamo cūku 100 latus.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu