Izšķiras ASV nākotne. Ko dara latvieši? (139)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klāt ASV prezidenta vēlēšanas. Šis svarīgais politiskais notikums iespaido ne tikai amerikāņu, bet arī Amerikā dzīvojošo latviešu ikdienu. Katru dienu var dzirdēt visdažādākos stāstus TV un radio, ir pat atsevišķi TV un radio kanāli, kur debates par vēlēšanām notiek visas dienas garumā.

ASV dzīvojošais latvietis Ojārs Miķelsons portālam TVNET pastāstīja: «Jā, ikdienā jūtu vēlēšanu gaisotni, jo par to tiek runāts visur - uz ielas, veikalos, darbā un citur.

Šeit cilvēki ir daudz draudzīgāki un pretimnākošāki nekā Latvijā, un tāpēc cilvēkiem nav problēmu komunicēt par visdažādākajām tēmām, no kurām tagad topā ir vēlēšanas.

Pat visparastākā kasiere veikalā var pajautāt, kādas ir manas domas un par ko es vēlēšu.

Šad tad visa šī vēlēšanu gaisotne jau pieriebjas, jo par to tiek skandināts jau pusgadu. Viena un tā pati tēma tiek malta uz riņķi.

Katru dienu var dzirdēt visdažādākos stāstus TV un radio, ir pat atsevišķi TV un radio kanāli, kur debates par vēlēšanām notiek visas dienas garumā. Dažkārt šie šovi un runas pa radio mēdz būt pat ļoti rupjas. Vienā pusē republikāņi, bet otrā pusē demokrāti strīdas visu citu cilvēku priekšā, lai tikai pierādītu, kurš labāks.»

Dažādi plakāti un aicinājumi

Ojārs novērojis, ka ielās ir ļoti daudz ar vēlēšanu tematiku saistītu plakātu. Vēlēšanu birojos var dabūt arī mazākus plakātus, ko cilvēki piesprauž pie savām mājām, noliek mauriņā un citviet.

«Daudz arī ir atkarīgs no rajona, kurā dzīvo, piemēram, es dzīvoju «Orange Park», kur pārsvarā visur var redzēt plakātus, uz kuriem rakstīts par Romniju. Neesmu redzējis gandrīz nevienu Obamas, izņemot dažus, kuros ieteikts atlaist Obamu.. Bet, kad dodos uz darbu, kas ir aptuveni 30 km no mājām, tur par Romniju neviens negrib dzirdēt. Tas ir rajons, kur vairāk mīt tā saucamie afroamerikāņi.»

Latvietis norāda uz balsotāju izvēli, ņemot vērā prezidenta kandidāta ādas krāsu.

Vēl cilvēki līmē dažādas - gan smieklīgas, gan rupjas - uzlīmes uz savām mašīnām.

Uz uzlīmēm pausts, ko viņi domā par vēlēšanām un tieši par prezidentu. Daudz esmu pamanījis cilvēkus, kuri valkā apģērbu ar dažādiem tekstiem, bildēm, kas saistītas ar vēlēšanām.

Piemēram, nesen kaut kur pamanīju uzrakstu: «Don't forget to change your clocks on Saturday and dont forget to change your president on Tuesday.» Tādu jociņu ir ļoti, ļoti daudz.»

Par ko balsot?

Ojārs šaubās, vai latviešus interesē ASV prezidenta vēlēšanas: «Tiešām nezinu, vai latviešiem interesē ASV prezidenta vēlēšanas, personīgi mani tās interesē ļoti minimāli. Neesmu persona, kura var runāt par vienu un to pašu vai skatīties pa TV, kā viens vai otrs sola un tik sola. Reāli, kad pienāks laiks, tad jau redzēs, kur tie solījumi.

Obama pirmo reizi arī solīja daudz, bet reāli daudzi ir neapmierināti ar viņa prezidenta karjeru. Labi, ka viņš tāds mierīgs kā persona un izbeidza tos karus Irākā utt., bet ekonomika tikai uz leju, cilvēki bez darbiem.

Bet Romnijs ir jauns tipiņš, par kuru neviens neko daudz nezina, izņemot to, ka viņš sola, ka viss būs ok, sākot ar to, ka viņš visai valstij grib uzlikt obligāto veselības apdrošināšanu. Man personīgi negribas maksāt par veselības apdrošināšanu nenormālas naudas, lai vienreiz gadā aizietu pie daktera. Zobārsts nav iekļauts.

Un vēl Romnijam ir sliktas attiecības ar Krieviju, kas ne pie kā laba nenovedīs, ja ASV sāks strīdus ar Krieviju. Plusi un minusi ir ļoti daudz gan vienam, gan otram.»

Pats Ojārs vēlēšanās nepiedalīsies, jo pagaidām nav ASV pilsonis. «Es pats nepiedalīšos vēlēšanās, jo man vēl bišķīt jāpagaida, līdz kļūstu par ASV pilsoni, bet mana sieviņa jau aizgāja un novēlēja par Romniju. Ja man būtu jāvēlē, droši vien es arī balsotu par Romniju. Šī ir liela valsts, tāpēc tas arī ir liels lēmums visiem amerikāņiem.»

Savukārt latvietis Māris Lazda TVNET pastāstīja, ka ikdienas dzīvē praktiski vispār nejūt ASV prezidenta vēlēšanu tuvumu: «Jā, ejot pa ielām, vietām ir plakāti un tādas lietas, bet neteikšu, ka ir kaut kas baigi ievērojami redzams. Varētu pat teikt, ka vienīgā vieta, kur var kaut ko dzirdēt par to tēmu, ir pīpētava, kur kolēģi par to reizēm ieminas.»

Pats Māris vēlēt netaisās, jo šī tēma īpaši neinteresē: «Varbūt ar laiku pārdomāšu, bet pagaidām neliekas, ka vispār tam esmu gatavs, jo šeit dzīvoju tikai nepilnu gadu.. No citiem latviešiem zinu divus, kuri ies balsot, bet pārējiem ir tāpat kā man - pilnīgi vienalga, kas tur notiek. Varbūt pēdējā vakarā izdomāsim aizskriet, bet tas nebūs tā, ka par kādu izdomāsim, bet drīzāk vienkārši aiz nekā darīt.»

Arī vairāki citi gados jauni ASV dzīvojoši latvieši sarunā ar TVNET atzina, ka ASV prezidenta vēlēšanas viņus īpaši neinteresē. Drīzāk viņi satraucās par neseno postošo vētru un tās sekām.

Jaunākie dati liecina, ka ASV prezidentu Baraku Obamu un republikāņu pretendentu uz Balto namu Mitu Romniju atbalsta vienāds skaits amerikāņu vēlētāju. Par Obamu gatavi balsot 48, bet Romniju - 47% vēlētāju, kas statistiski nozīmē neizšķirtu, zinot, ka kļūdas robeža ir plus mīnus 2,55 procentpunkti.

TVNET uzrunātie eksperti uzskata, ka Latvijas kontekstā būtu izdevīgāk, ja strādāt turpinātu prognozējamākais Obama, kura laikā paveikti vairāki nozīmīgi darbi Baltijas valstu militārajā jomā.

Komentāri (139)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu