Tiesneša Strazda advokāts: vērsīsimies Disciplinārtiesā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par dienesta pienākumu nepildīšanu no amata atceltā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda advokāts Pāvels Rebenoks šīs nedēļas laikā Disciplinārtiesā pārsūdzēs Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu.

Rebenoks apstiprināja, ka šodien tika saņemts pilns Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums un tagad tiek gatavoti argumenti pārsūdzības iesniegšanai. «No lēmuma teksta ir secināms, ka kolēģija tikai daļēji ir atzinusi, ka aizdomas pret tiesnesi Strazdu ir pamatotas, bet daļēji tomēr nav - tādā veidā varam apgalvot, ka daļu no tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) pieņēmumiem kolēģija ir svītrojusi, savukārt otra daļa it kā varētu atbilst patiesībai,» skaidroja Strazda advokāts.

Rebenoks piebilda, ka patlaban nedz viņš, nedz viņa klients negrib priekšlaicīgi atklāt Tiesnešu disciplinārkolēģijas pilnos apsvērumus lēmumā, paskaidrojot, ka komentāri tiks sniegti pēc Disciplinārtiesas lēmuma.

Tiesnešu disciplinārkolēģija 26.oktobrī nolēma rosināt Saeimai atcelt no amata tiesnesi Strazdu, savukārt iepriekš, 19.oktobrī, izskatot Strazda disciplinārlietu, kolēģija nolēma ieteikt tieslietu ministram līdz galīgā nolēmuma pasludināšanai atstādināt Strazdu no tiesneša amata pienākumu izpildes.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe aģentūrai LETA pēc sēdes skaidroja, ka Strazds ar nepietiekošu rūpību pildīja savus tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, prettiesiski izmantojot un sadalot tiesai piešķirtos resursus un tiesā nodarbinot fiktīvus darbiniekus.

Uz lietas izskatīšanu toreiz tika aicināti arī Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas priekšsēdētāja amata pienākumu izpildītāja Aiga Freimane un tiesas kancelejas vadītāja, kā arī Tiesu administrācijas (TA) pārstāve. Dzalbe uzsvēra, ka tieši kolēģija nodarbojās ar lietas izmeklēšanu, kas tai nebūtu jādara, jo tieslietu ministrs nenodrošināja kolēģiju ar pietiekamu pierādījumu skaitu.

7.augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji tiesnesi Strazdu aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pret viņu disciplinārlieta netika rosināta.

Abiem tiesnešiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, un viņi abi neilgi pēc liecību sniegšanas KNAB saslima. Tikmēr KNAB šajā lietā turpina izmeklēšanu.

Ministrs disciplināro lietu pret tiesnesi Strazdu ierosināja 21.augustā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu