Londonā atvērta Holivudas tērpu izstāde

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā izstādē Londonā vienuviet apskatāmi vairāk nekā simts Holivudas filmu iemīļotāko varoņu tērpu.

Viktorijas un Alberta muzejā izstādīts Čārlija Čaplina klaidoņa tērps, «Star Wars» («Zvaigžņu kari») ļaundara Dārta Veidera kostīms un Dorotijas no «The Wizard of Oz» («Oza zemes burvis») rubīnsarkanās kurpes.

«Izstāde nekoncentrējas uz tērpiem, bet gan stāsta par to, kā katrreiz no jauna izveidot autentisku personību,» teica izstādes kuratore Debora Lendisa, kura pati radījusi tērpus slavenām filmām, tostarp «The Blues Brothers» («Brāļi Blūzi»).

Ekspozīcijā iekļauta arī

Skārletas O'Hāras zaļā samta kleita no filmas «Gone with the Wind» («Vējiem līdzi»), Indianas Džonsa ādas jaka,

kā arī baltais uzvalks, ko amerikāņu aktieris Džons Travolta valkāja deju filmā «Saturday Night Fever».

Foto: Reuters/AP/Scanpix/Leta/AFP

Izstādē apskatāmas «Oza zemes burvja» galvenās varones Dorotijas kurpes un svītrainais priekšauts. Rakstnieka frenka Bauma grāmatā Dorotijas kurpītes bija sudrabainas, taču 1939.gada krāsu filmas veidotāji mainīja krāsu, lai tās izskatītos iespaidīgāk.

Muzejā apkopoti tērpi no vesela gadsimta

Kad filmu cenzūra atslāba, sieviešu dekoltē kļuva arvien atklātāki, savukārt mūsdienu tērpi bieži darināti tā, lai izmantotu digitālās tehnoloģijas.

Kuratores asistents Kīts Lodviks atklāja, ka viņa komanda izstādē apskatāmos tērpus meklējusi piecus gadus. Eksponātus nācies aizņemties no muzejiem, privātajiem kolekcionāriem un filmu studijām.

Lodviks norādīja, ka blakus ekrāna dīvu Merilinas Monro, Elizabetes Teilores un Odrijas Hepbernas slavenākajiem tērpiem izstādīti arī zinātniskās fantastikas filmu un vēsturisko drāmu tērpi.

Foto: Reuters/Scanpix

Izstādē atklāti iepriekš nezināmi stāsti par filmu kostīmiem

Piemēram, Indinanas Džonsa jaka īpaši pielāgota, lai Harisonam Fordam būtu vieglāk vicināt pātagu, savukārt drāmā «Brokeback Mountain» («Kuprainais kalns») katram varonim piemeklēti tādi džinsi, kas vislabāk atspoguļo viņa būtību - fermas strādnieki valkāja «Levi's», bet rodeo sacensību dalībnieki - «Wrangler» džinsus.

Izstāde tiks atklāta sestdien un turpināsies līdz nākamā gada 27.janvārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu