Atēnās demonstrācijas pret taupību izvēršas sadursmēs (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Grieķijas policija ceturtdien pielietojusi asaru gāzi, lai Atēnās izklīdinātu demonstrantus, kuri ģenerālstreika ietvaros bija pulcējušies, lai protestētu pret kārtējiem taupības pasākumiem.

Tiek ziņots, ka demonstrantu un policijas sadursmju laikā no sirdstriekas miris kāds 65 gadus vecs vīrietis.

Visumā miermīlīgā demonstrācija pārauga nekārtībās, kad grupa protestētāju izlauzās caur policistu ķēdi, kas norobežoja greznās viesnīcas Atēnu centrā esošajā Konstitūcijas laukumā, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP korespondents.

Jauniešu grupiņas uzbruka policistiem ar akmeņiem un degbumbām, uz ko likumsargi reaģēja ar asaru gāzi un trokšņa granātām, bet pēc tam izmantoja stekus, lai laukumu atbrīvotu.

Pēc brīža demonstrācija atsākās.

Šobrīd arodbiedrību un kreiso partiju organizētajā protesta akcijā Grieķijas galvaspilsētā piedalās aptuveni 25 000 cilvēku.

Tikmēr otras lielākās Grieķijas pilsētas Saloniku ielās izgājuši 17 000 protestētāju, kas pauž neapmierinātību ar starptautisko aizdevēju pieprasītajiem taupības pasākumiem.

Sesto gadu pēc kārtas turpinoties valsts ekonomikas lejupslīdei, šobrīd saskaņā ar oficiālajiem statistikas datiem bez darba ir katrs ceturtais darbaspējīgais grieķis, taču arodbiedrības apgalvo, ka faktiskais bezdarbnieku skaits esot vēl lielāks.

Komunistiskās partijas līdere Aleka Papariga pat paziņojusi, ka, reaģējot uz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) uzspiestajām prasībām, Grieķijai vajadzētu izšķirties par izstāšanos no ES.

Tikmēr arodbiedrību jumtorganizācijas GSEE vadītājs Janis Panagopuls paziņojis, ka 14.novembrī tiks rīkots vēl viens vispārējais streiks, kuram pievienošoties arī strādājošie Spānijā un Portugālē.

«Grieķi iet Eiropas tautu priekšgalā. Netaisnīga un neefektīva ekonomiskā politika mūs novedusi pie nabadzības un degradācijas,» norādīja Panagopuls. «Mēs turpināsim savus streikus. Jau vakar pēc arodbiedrību vadītāju tikšanās Madridē nolemts, ka 14.novembrī mēs rīkosim Viseiropas mobilizāciju.»

Tajā pašā laikā Grieķijas premjerministrs Antonis Samars ceturtdienas vakarā Briselē mēģinās pārliecināt savus kolēģus no citām ES dalībvalstīm, kas ieradušies uz kārtējo bloka samitu, ka Atēnām nepieciešams dot ilgāku laiku prasīto taupības pasākumu īstenošanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu