Nepatīkama situācija: māja paliek parādā par nomainīto jumtu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Bogdanovs/dzirkstele.lv

Nepatīkamā situācijā nonācis Venjamins Aleksandrovs, kurš ir 55 dzīvokļu mājas vecākais Gulbenē, Skolas ielā 5/5. Mājai šovasar nomainīts jumts par 9902,71 latiem. Lielākā daļa summas būvfirmai - SIA «Akvilons Z» - ir samaksāta no mājas apsaimniekošanas naudas uzkrājuma, taču palicis 2000 latu parāds. Tā ir iedzīvotāju nesamaksātā mājas apsaimniekošanas maksa ēkas apsaimniekotājam - SIA «Gulbenes nami».

V.Aleksandrovs ar iesniegumu vērsies SIA «Gulbenes nami», lūdzot rast trūkstošos latus (uzņemties kredītsaistības), lai varētu pilnībā norēķināties ar SIA «Akvilons Z». Atbildes vēstulē, ko mājas vecākais saņēmis no uzņēmuma «Gulbenes nami», ir uzsvērts līgumā ar būvuzņēmēju ir atrunātais. Proti, visi maksājumi par jumta nomaiņu ēkai Gulbenē, Skolas ielā 5/5, ir veicami no mājas uzkrājuma līdzekļiem, un gadījumā, ja to nepietiek pilnai atmaksas summai, tad notiks daļēja rēķina atmaksa, atliekot atlikušās summas maksāšanu līdz brīdi, kad šī nauda mājas uzkrājumā būs. No līguma satura izriet - būvuzņēmējs rīkojas nekorekti, pieprasot samaksāt uzreiz visu summu.

SIA «Akvilons Z» pārstāvis Zintis Akmentiņš «Dzirkstelei» saka, ka mutiskā vienošanās ar SIA «Gulbenes nami» bijusi citāda, jo, ja paļautos uz līgumu, pilnu rēķina atmaksu varētu gaidīt 10 gadus. Z.Akmentiņš ir sašutis, jo sākotnēji mutiski viņam no SIA «Gulbenes nami» puses esot solīts, ka «mēģinās īsā laikā tomēr samaksāt».

Z.Akmentiņš atgādina, ka jumtu mājai Skolas ielā 5/5 uzlika, samazinot materiālu izmaksas līdz minimumam un darbus veicot ļoti ātri.

V.Aleksandrovs «Dzirkstelei» apgalvo, ka iedzīvotāju nesamaksātajiem aptuveni 2000 latiem (par mājas apsaimniekošanu Skolas ielā 5/5) esot iestājies noilgums, tā viņam skaidrots uzņēmumā «Gulbenes nami». Starp parādniekiem esot arī pašvaldības dzīvokļu īrnieki, tajā skaitā bijušie «Buku» komandas spēlētāji, kuri šajā mājā un, iespējams, arī Gulbenē vairs nedzīvo un no kuriem piedzīt parādu faktiski nav reāli.

«Pašvaldības dzīvokļu īrnieki neatšķiras no privatizēto dzīvokļu īpašniekiem. Parādi par mājas apsaimniekošanu ir gan vieniem, gan otriem. SIA »Gulbenes nami« uzdevums ir ne tikai izrakstīt rēķinus un iekasēt šo naudu,» «Dzirkstelei» saka Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs Andis Caunītis.

«Kāpēc »Gulbenes nami« nevērsās tiesā pret parādniekiem?» vaicā V.Aleksandrovs. Uzņēmumā «Gulbenes nami» «Dzirkstele» noskaidroja, ka šāds apgalvojums nav patiess, jo tiesvedība ar parādniekiem, kuri tajā skaitā nav samaksājuši mājas apsaimniekošanas maksu, ir regulāra. Piemēram, šomēnes vien Gulbenes rajona tiesā tiek skatīti gandrīz 10 civilprocesi, kuru rosinātāja ir SIA «Gulbenes nami» par parādu piedziņu no privātpersonām un izlikšanu no dzīvokļiem. Taču piedzīt parādu no novada domes par nesamaksājušajiem pašvaldības dzīvokļu īrniekiem SIA «Gulbenes nami» līdz šim nav mēģinājusi. SIA «Gulbenes nami» pilnībā ir pašvaldības uzņēmums.

Piebilstams, ka visi Gulbenes daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji savos rēķinos, kurus saņem no SIA «Gulbenes nami», var lasīt informāciju par mājas uzkrāto apsaimniekošanas naudu. Tur ir minētas divas summas. Viena, kādai tai vajadzētu būt, ja savus rēķinus godprātīgi maksā visi mājas iedzīvotāji, otra - faktiskais mājas apsaimniekošanas naudas uzkrājums.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu