Franču satīras žurnāls publicēs Muhameda karikatūras (63)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas satīriskais nedēļas žurnāls «Charlie Hebdo» otrdien apstiprināja, ka tā kārtējais numurs satur vairākas musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras.

Žurnāla redaktors, kas pats savulaik bijis karikatūrists un izmanto pseidonīmu «Šarbs», norādījis, ka «zīmējumi šokēs tos, kas vēlas tikt šokēti». Karikatūras būs skatāmas žurnāla iekšlapās, un attiecīgo numuru kioskos varēs iegādāties jau trešdien.

Žurnāla lēmums karikatūras publicēt pieņemts brīdī, kad pasauli pārņēmušas vardarbīgas protesta akcijas, kuras izsaukusi ASV uzņemtā antiislāmiskā filma «Innocence of Muslims» («Musulmaņu nevainība»).

«Charlie Hebdo» lēmums nekavējoties licis virknei politisko un reliģisko līderu nākt klajā ar aicinājumiem medijiem rīkoties atbildīgi un atturēties no esošās situācijas saasināšanas.Francijas premjerministrs Žans Marks Ero izplatītajā paziņojumā paudis «visu pārmērību nosodījumu».

Tikmēr Parīzes lielākās mošejas garīdznieks Dalils Bubakērs vērsies pie musulmaņiem, aicinot saglabāt mieru.

«Ar pārsteigumu, apbēdinājumu un bažām esmu uzzinājis, ka šī publikācija draud vairot pašreizējo sašutumu visā musulmaņu pasaulē,» norādījis Bubakērs. «Es viņus aicināšu neliet eļļu ugunī.»

Tajā pašā laikā, Francijas musulmaņu interneta forumos otrdien izplatījušies aicinājumi nepakļauties varasiestāžu aizliegumam rīkot protestus pret antiislāmisko filmu.

Ziņojumi mikroblogošanas vietnē «Twitter» un citās lapās satur aicinājumus sestdien iziet Parīzes, Marseļas un citu lielāko pilsētu ielās.

Vairumā aicinājumu atrodama frāze «Neaiztiec manu pravieti», kas ir pret rasismu noskaņoto Francijas organizāciju pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados iecienītās devīzes «Neaiztiec manu biedru» parafrāze.

Kāda persona iesniegusi arī lūgumu atļaut sestdien rīkot demonstrāciju pie Parīzes lielākās mošejas. Pirms nedēļas nekārtību laikā, kas tika sarīkotas pie ASV vēstniecības Parīzē, policija bija spiesta aizturēt 150 cilvēkus, un iekšlietu ministrs paziņoja, ka vairs nepieļaus nevienas līdzīgas akcijas rīkošanu.

Sadursmēs trīs policisti guva vieglus ievainojumus. «Šie protesti ir aizliegti. Pret jebkuru naida kurināšanu jāvēršas ar vislielāko stingrību,» pagājušajā sestdienā paziņoja Manuels Valss.

Viņš norādīja, ka starp aptuveni 250 demonstrantiem, kas pulcējās pie ASV vēstniecības, bijuši «radikālā islāma aizstāvji», kuri nepārstāv mēreno islāmu, ko piekopjot vairums Francijas musulmaņu.

Francijā mitinās Eiropas lielākā islāmticīgo kopiena, kas apvieno vismaz četrus miljonus cilvēku. Kā ziņots, «Innocence of Muslims» izraisījusi protesta akcijas vismaz 20 valstīs, kuru upuru skaits jau pārsniedzis 30 cilvēkus.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu