Tiesnešu disciplinārkolēģija Strazda lietu nosūta atpakaļ ministram (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tiesu administrācija (TA) šonedēļ nosūtījusi Tiesnešu disciplinārkolēģijai pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) rīkojuma ierosināto disciplinārlietu pret tiesnesi Ziedoni Strazdu. Savukārt Tiesnešu disciplinārkolēģija saņemtajos materiālos konstatējusi trūkumus, tāpēc nosūtījusi tos atpakaļ tieslietu ministram.

Kā ziņots, 20.augustā Bordāns parakstīja rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu pret Strazdu un nosūtīja to TA, kam divu nedēļu laikā vajadzēja iepazīstināt ar rīkojumu un pārbaudes materiāliem pašu tiesnesi. Pēc tam TA šis rīkojums kopā ar iepriekšējās pārbaudes materiāliem bija jānosūta Tiesnešu disciplinārkolēģijai.

Šodien tieslietu ministra preses sekretāre Līga Ādamsone apliecināja, ka TA ir nosūtījusi disciplinārlietas materiālus Tiesnešu disciplinārkolēģijai.

Savukārt Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece pastāstīja, ka Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs no TA saņemto rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu ir nosūtījis tieslietu ministram, lūdzot novērst trūkumus un izpildīt Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 3.panta 2. un 3.daļas prasības.

«Atbilstoši minētajām likuma normām persona, kas tiesīga ierosināt disciplinārlietu, ja ir pamats ierosināt šādu lietu, organizē saņemto materiālu vispusīgu iepriekšējo pārbaudi un pieprasa tiesneša rakstveida paskaidrojumu. Pēc tam rīkojumu kopā ar iepriekšējās pārbaudes materiāliem nosūta izskatīšanai Tiesnešu disciplinārkolēģijai,» skaidroja Zvejniece.

Lai gan disciplinārkolēģijā saņemtajam tieslietu ministra rīkojumam par disciplinārlietas ierosināšanu ir pievienots pieprasījums tiesnesim sniegt rakstveida paskaidrojumu un ir arī pats paskaidrojums, tomēr nekādus likumā prasītos vispusīgas pārbaudes materiālus, kas apstiprinātu rīkojumā norādītos faktus, tiesnešu disciplinārkolēģija nav saņēmusi.

«Līdz ar to, nosūtot disciplinārlietu Tiesnešu disciplinārkolēģijai, nav ievērotas Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 3.panta 2. un 3.daļas prasības, kas liedz iespēju virzīt disciplinārlietu izskatīšanai tiesnešu disciplinārkolēģijā,» skaidroja Zvejniece. Ņemot vērā minēto, lieta nosūtīta tieslietu ministram, kas parakstīja rīkojumu par tās ierosināšanu.

Kā ziņots, šā gada 7.augustā KNAB izmeklētāji tiesnesi Strazdu aizturēja uz aizdomu pamata par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar iespējamu fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu. Šajā kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīta arī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Abiem tiesnešiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, un viņi abi neilgi pēc liecību sniegšanas KNAB saslima. Tikmēr KNAB šajā lietā turpina izmeklēšanu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu