Jauniešiem nav zināšanu, kā izvairīties C hepatīta (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hepatīta biedrība veikusi aptauju – vai cilvēki zina, kā iespējams inficēties ar C vīrushepatītu. Fakti ir šokējoši – 57% aptaujāto (no kuriem lielākā daļa bija tieši jaunieši) nezina, kā pasargāt savu un savu tuvinieku veselību no šīs infekcijas. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vadītāja Inga Šmate un Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote uzsver: par inficēšanās riskiem īpaši ir jāizglīto jaunieši, jo liela daļa no viņiem pat nenojauš, ka ir inficējušies, savukārt inficēšanās sekas var būt neatgriezeniskas.

Lieta nopietna: stāsta jaunietis

«Esmu Kaspars, man ir 19. Pirms gada pabeidzu skolu un iestājos universitātē. Tā bija manas dzīves labākā un piedzīvojumiem bagātākā vasara. Tagad es to zinu droši, jo vēl vienu tādu es varu arī nepiedzīvot.

Viens no piedzīvojumiem beidzās ar C hepatītu - un tas viss tikai viena muļķīga nakts sakara dēļ.

Es pat nezinu, kā viņu sauc, lai pateiktu, ka arī viņa, visticamāk, ir slima. Tagad mācības ir jāpārtrauc, jo vecāki nevar atļauties segt mācību maksu un ārstēšanu. Kas būtu, ja arī zālēm mums nepietiktu?»

Šis ir tikai viens no stāstiem, ko mums uzticēja jauns puisis. Tādu ir daudz, tāpēc eksperti uzsver – īpaši ir jāizglīto jauniešu auditorija.

Tetovējumi, pīrsings un sekss

Lai arī vecāki vēlas ticēt tam, ka «manu bērnu tas neskars», realitātē bieži vien notiek citādi. Tieši jaunieši ir tie, kuri izvēlas tetovējumu, pīrsingu, manikīru mājās, pat nenojaušot, cik ļoti viņi pakļauj sevi riskam šo procedūru laikā inficēties ar C hepatītu. «Šis nav stāsts par to, ka vajag jauniešiem aizliegt kaut ko tādu darīt, bet gan lai jaunie cilvēki ir informēti, kā pēc iespējas samazināt riskus saslimt ar C hepatītu. Ne vienmēr lētākais manikīrs vai tetovējums būs izdevīgākais variants ilgtermiņā, ja mēs runājam par apstākļiem, kādos tas tiek veikts un kādas sekas tas var atstāt uz jauniešu turpmāko dzīvi, uz nākotni; kādam riskam viņi sevi pakļauj,» skaidro Hepatīta biedrības vadītāja.

SPKC direktore vienlaikus uzsver, ka jauniešu vidū joprojām aktuāls ir arī jautājums par drošiem dzimumsakariem. «Nozīmīgs inficēšanās risks ir prezervatīvu nelietošana dzimumkontaktos, nereti esot reibuma stāvoklī,» norāda I.Šmate, vēlreiz apliecinot nepieciešamību par to runāt tieši un atklāti.

Visefektīvākais veids, kā izvairīties: zināt, pārbaudīties, izārstēt saslimušos

Hepatīta biedrības vadītāja ikdienā palīdz tiem, kuri ir inficējušies ar C hepatītu. Viņa uzsver - visefektīvākais veids, kā izvairīties no inficēšanās, ir apzināties inficēšanās risku. Vienlaikus, pēc O. Mengotes domām, pie tik plašas slimības izplatības, kāda šobrīd ir Latvijā, tikpat efektīvs veids ir izārstēt saslimušos. «Tā ir vienkārša matemātika – jo vairāk saslimušo, jo lielāka iespēja inficēties,» norāda O.Mengote.

Kāpēc ir svarīgi pēc iespējas ātrāk uzzināt, vai esi inficējies ar C hepatīta vīrusu? Skaidro Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle: «Vīrusa nēsātāji, paši to neapzinoties, nodara ļaunumu ne tikai sev, bet pakļauj inficēšanās riskam arī savus līdzcilvēkus.

Ja cilvēki zinātu, cik ļoti ar šo neatklāto vīrusu viņi nodara pāri ne tikai sev, bet apdraud savus tuviniekus,

attieksme mainītos. Noteikti!»

Draugi, vecāki, skolotāji

Nenoliedzami – vislabāk jaunieši klausās un ieklausās, ja par viņiem aktuālām tēmām stāsta vienaudži. Vienlaikus tie var būt arī vecāki un skolotāji – cilvēki, kuriem jaunieši uzticas. Arī SPKC direktore uzsver, ka ārkārtīgi svarīga ir tieši jauniešu informēšana par C hepatīta bīstamību, izplatīšanās veidiem un profilaksi. «Jauniešiem šī informācija būtu jāsaņem jau vidējās izglītības iestādēs mācību programmu ietvaros,» uzsver eksperte.

No 75% uz 100%

Neskatoties uz to, ka arvien vairāk publiskajā telpā tiek izplatīta informācija par to, cik bīstama slimība ir C hepatīts, tomēr ar katru dienu pieaug to cilvēku skaits, kuri ar to saslimst. Lai panāktu, ka ikvienam, kurš ir inficējies ar C hepatītu, būtu iespēja ārstēties, Hepatīta biedrība ir sākusi parakstu vākšanu interneta vietnē www.manabalss.lv, kā arī fizisku parakstu vākšanu vairākās aptiekās Latvijas pilsētās. «Valsts šobrīd kompensē tikai 75% ārstēšanās izdevumu, kaut citās Eiropas valstīs ārstēšanās no valsts puses tiek apmaksāta 100% apmērā. Mums ir jādara viss, lai panāktu to, ka cilvēkiem, kuri saslimuši, ir iespēja izārstēties un dzīvot tālāk. Tāpēc es aicinu ikvienu nepalikt vienaldzīgam un nobalsot, jo ikviens no mums vēlas dzīvot, un dzīvot veselā sabiedrībā,» aicina O.Mengote.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu