Fiktīvu darbinieku nodarbināšanā iesaistītie tiesneši turpina slimot (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krimināllietā par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanā iesaistītie Rīgas Zemgales tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds un Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide joprojām slimo.

Abiem tiesnešiem veselības problēmas parādījās un viņi darba nespējas lapas saņēma augusta sākumā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs paziņoja, ka viņus vaino fiktīvā tiesas darbinieku nodarbināšanā.

Strazda advokāts Pāvels Rebenoks pastāstīja, ka Strazds sākotnēji atradās stacionārā un turpmāk ārstējas ambulatori. Slimības lapa viņam bija izsniegta līdz 3.septembrim, taču pašlaik tā ir atkal pagarināta. Advokāts gan nezināja pateikt, līdz kuram laikam tā pagarināta.

Strazds iepriekš lūdza arī Tieslietu padomi atbrīvot viņu no amata veselības stāvokļa dēļ. Padome gan augustā nolēma, ka iesniegtie dokumenti, kas raksturoja tiesneša veselības stāvokli, nebija pietiekami un likumam atbilstoši, lai pašlaik virzītu šādu jautājumu.

Tas, vai Strazds varētu padomei iesniegt precīzākus dokumentus, pagaidām vēl nav izlemts, norādīja advokāts. Bažījoties par KNAB objektivitāti, Strazds lūdza arī savu lietu pārņemt Ģenerālprokuratūrai, kura gan to atteicās darīt.

Rebenoks teica, ka oficiāla atbilde no prokuratūras pagaidām nav saņemta. Kad to saņems, tad lemšot, kā rīkoties tālāk. Advokāts neizslēdza, ka atkārtoti vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu pārņemt lietas izmeklēšanu.

Darba nespējas lapa Buvidei joprojām ir spēkā, un arī viņa darbā nav atgriezusies. Cik ilgi tā turpināsies, būs atkarīgs no viņas veselības stāvokļa un ārsta slēdziena, aģentūra BNS noskaidroja Rīgas apgabaltiesā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns arī bija lūdzis Buividei sniegt rakstveida informāciju par savu rīcību saistībā ar KNAB konstatēto, taču ministra preses sekretāre Līga Ādamsone aģentūrai BNS norādīja, ka paskaidrojums ministrijā pagaidām nav saņemts.

Ministrs disciplinārlietu pagaidām ierosinājis tikai pret Strazdu, un tā būs jāvērtē Tiesnešu disciplinārkolēģijai. Ņemot vērā, ka Strazds un Buivide joprojām slimo, algu viņi nesaņem, noskaidroja Tieslietu ministrijā.

Jau ziņots, ka Strazds tiek vainots fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanā. Viņam piemērots aizliegums pildīt Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumus, bet netika aizliegts pildīt tiesneša pienākumus. Strazds, sākoties skandālam, bija paņēmis slimības lapu un darbā nebija atgriezies.

KNAB konstatējis, ka Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā daudzus gadus fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Biroja pierādījumi dod arī pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, iespējams, ir sniegusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pēc KNAB darbībām Civillietu tiesas kolēģijas vadītājai Buividei palicis slikti ar veselību, un viņai piešķirta darba nespējas lapa.

Kriminālprocess pret abiem tiesnešiem sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu