Strazds lūdz savu krimināllietu pārņemt Ģenerālprokuratūrai (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanā vainotais Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis Ziedonis Strazds lūdzis Ģenerālprokuratūru no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārņemt savas krimināllietas izmeklēšanu.

Strazda advokāts Pāvels Rebenoks apstiprināja, ka lūdzis Ģenerālprokuratūru pārņemt lietas izmeklēšanu, jo pastāv aizdomas, ka KNAB, veicot izmeklēšanu, varētu būt neobjektīvs.

Advokāts argumentējis ar to, ka tiesneša lietvedībā atrodas krimināllieta, kurā apsūdzēta Rīgas Mūzikas internāta vidusskolas direktore Maija Leipciga. Jau ziņots, ka viņa apsūdzēta par to, ka skolas brīvajās štata vietās noformējusi fiktīvus darbiniekus, kuri faktiski nekādu darbu skolā vai attiecīgajā amatā neveica, bet šīm personām aprēķinātā darba alga nonāca apsūdzētās rīcībā.

Šīs lietas izskatīšanas laikā atklājies, ka, iespējams, KNAB darbinieki ir veikuši prettiesiskas darbības, tāpēc tiesnesis tiesas sēdē pratinājis KNAB darbiniekus, tostarp Agitu Znotiņu, kura ir procesa virzītāja tiesneša krimināllietā, norādīja advokāts.

«Viņai varētu būt neobjektīva attieksme un ieinteresētība lietas iznākumā, tāpēc esam lūguši Ģenerālprokuratūru izvērtēt šos apstākļus un attiecīgi pieņemt lēmumu par kriminālprocesa pārņemšanu no KNAB,» paskaidroja advokāts.

Prokuratūra atbildi pagaidām advokātam nav devusi.

Jau ziņots, ka Strazds tiek vainots fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanā. Viņam piemērots aizliegums pildīt Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumus, bet netika aizliegts pildīt tiesneša pienākumus. Strazds, sākoties skandālam, bija paņēmis slimības lapu un darbā nebija atgriezies. Slimības lapa viņam izsniegta līdz 3.septembrim, un pēc tam viņam jāatrādās ārstam.

KNAB konstatējis, ka Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā daudzus gadus fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Biroja pierādījumi dod arī pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, iespējams, ir sniegusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pēc KNAB darbībām Civillietu tiesas kolēģijas vadītājai Buividei palicis slikti ar veselību, un viņai piešķirta darba nespējas lapa.

Tieslietu padome nesen saņēma Strazda lūgumu par atbrīvošanu no amata, kam par iemeslu minēts veselības stāvoklis, taču padome pagaidām nolēma nevirzīt priekšlikumu Saeimai par Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ.

Kriminālprocess pret abiem tiesnešiem sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu