Karavīrs: bin Ladens bija miris jau pirms ASV iebrukuma (67)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savulaik vismeklētākais pasaules terorists Osama bin Ladens ASV karavīru iebrukuma brīdī savā istabā bija neapbruņots un jau miris - tā apgalvots biogrāfiskā grāmatā, kuras autors detalizēti atspoguļo misijas gaitu, kas krietni atšķiras no oficiālās, raksta «Daily Mail».

Grāmatā «No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama bin Laden» apgalvots, ka brīdī, kad specvienība ielauzās terorista istabā viņa mājā Pakistānā, bin Ladens jau bija miris.

Karavīri esot redzējuši bin Ladenu ieskrienam istabā brīdī, kad viņi pa kāpnēm devās uz augšējo stāvu. Karavīri viņam sekojuši. «Mēs bijām mazāk nekā piecu soļu attālumā no kāpņu augšējā laukuma, kad izdzirdējām apslāpētus šāvienus. Bum. Bum. No savas pozīcijas es nevarēju izšķirt, vai tie bija trāpījuši mērķī vai nē,» raksta autors. Šāviņi, acīmredzot, bin Ladenam tomēr esot trāpījuši.

Grāmatu publicē ar pseidonīmu

Grāmatas autors sevi piesaka ar pseidonīmu Marks Ovens. Viņš raksta, ka bijis viens no karavīriem, kuri piedalījās bin Ladena gūstīšanas misijā 2011.gada maijā. No aktīvā dienesta viņš tagad aizgājis.

Pasaules medijos tika ziņots, ka bin Ladens atrasts dzīvs, viņam tuvumā stāvējis ierocis un viņš kritis no karavīru rokas. Taču grāmatā teikts, ka bin Ladens brīdī, kad specvienība istabā nonāca, jau vilka savus pēdējos elpas vilcienus. Vīrietim mirstot, Ovens un vēl viens no specvienības vīriem uz viņu esot raidījuši šāvienus. «Mēs notēmējām lāzertēmekļus pret viņa krūtīm un izšāvām vairākas zalves. Lodes viņu saplosīja, triecot viņa ķermeni pret grīdu, līdz tas nekustējās,» rakstīts grāmatā.

Istabā vēlāk esot atrasti divi ieroči, neviens no kuriem nebijis pielādēts. «Viņš pat nebija gatavs aizstāvēties. Viņam nebija ne mazākā nodoma cīnīties. Viņš savus sekotājus gadu desmitiem aicinājis valkāt pašnāvnieku vestes vai triekt lidmašīnas ēkās, taču pats pat nepacēla ieroci,» teikts grāmatā.

Varētu pārtapt filmā

Izskanējis, ka grāmata, kurai paredzēts iznākt septembra sākumā, pamatīgi uztraukusi ASV varas iestādes, kurām par tās tapšanu neesot bijis informācijas. Ir ziņas, ka grāmata varētu tikt arī ekranizēta - neoficiāli zināms, ka par to interesējies režisors Stīvens Spīlbergs un telekanāla «HBO» viceprezidents Ričards Pleplers. Baltais nams darba saturu pagaidām nekomentē, taču norāda, ka karavīra vārda izpaušana (kā vienam no misijas dalībniekiem) ir uzskatāma par drošības apdraudējumu.

Neilgi pēc tam, kad tika paziņots par grāmatas iznākšanu, vietne foxnews.com «Marku Ovenu» identificēja kā 36 gadus veco Metu Bisonetu, kurš no dienesta atvaļinājās neilgi pēc bin Ladena reida.

Par grāmatu un tās autoru ieinteresējušies arī radikālie grupējumi - «Al Qaeda» mājaslapā publicēts grāmatas autora vārds un fotogrāfija ar parakstu «suns, kurš nogalināja svēto šeihu Osamu bin Ladenu».

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu