Par radio klausīšanos sodītais veikals vēršas pie ģenerālprokurora (42)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas veikaliņa «Mājas svētība» advokāts lūdzis ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera palīdzību, lai panāktu apelācijas sūdzības pieņemšanu spriedumā par veikaliņam uzlikto 500 latu sodu par radio klausīšanos bez licences.

Advokātu biroja «BDO Zelmenis&Liberte» pārstāvis Kaspars Līcītis informēja, ka birojs iesniedzis lūgumu ģenerālprokuroram atjaunot nokavēto termiņu apelācijas sūdzības iesniegšanai, kas ļautu pārsūdzēt tiesas spriedumu.

Jau vēstīts, ka martā tiesa sodīja telpaugu apmaiņas punktu ar 500 latu administratīvo naudas sodu par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu. Veikalā skanēja viena no Latvijas Radio stacijām, taču, beidzoties ziņu izlaidumam, radio netika izslēgts. Tā kā īpašnieki nebija nopirkuši īpašu licenci, tika piespriests naudas sods.

Naudas soda apmēru plaši apsprieda medijos. Tad advokāts vērsās Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kas norādīja, ka ir nokavēts termiņš tiesas sprieduma pārsūdzēšanai. Par šo lēmumu Rīgas apgabaltiesā tika iesniegta blakussūdzība, kas arī tika noraidīta.

Jau ziņots, ka Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra un Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) uzskata - lai atskaņotu mūziku gan darbavietā, gan citās publiskās vietās, uzņēmumiem nepieciešams saņemt mūzikas publiskā izpildījuma licenci. Prasība par publiskā mūzikas atskaņojuma licenci balstīta Autortiesību likuma publiskā izpildījuma definīcijā, kas nosaka, ka ikvienam mūzikas atskaņojumam ārpus ierastā ģimenes loka ir jābūt izņemtai licencei.

Savukārt advokātu birojs uzskata, ka telpaugu apmaiņas punktam uzliktais sods ir nepamatots un nesamērīgs.

"BDO Zelmenis&Liberte» juristi ģenerālprokuroram adresētajā iesniegumā norāda, ka tiesa ir pieļāvusi virkni būtisku materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumu, kas kalpo par pamatu protesta iesniegšanai, no lietas dalībniekiem neatkarīgu iemeslu dēļ nokavētā pārsūdzības termiņa atjaunošanai un apelācijas sūdzības iesniegšanai.

Norāda uz procesuālām nepilnībām

Iepazīstoties ar lietas materiāliem, advokātu biroja juristi ir secinājuši, ka policijas noformētais administratīvais protokols nesaturēja būtisku informāciju, neļaujot konstatēt, vai protokola noformēšanas brīdī skanējis ar autortiesībām aizsargāts darbs.

"Lietas materiālos nav pierādījumu, ka "Mājas svētība" būtu pārkāpusi kāda autora tiesības, blakustiesības un izmantojusi aizsargājamu darbu bez licences. Rezultātā tiesa ir pārkāpusi Latvijas Administratīvā pārkāpumu kodeksa normas, jo ir nepareizi novērtējusi lietā esošos pierādījumus,» skaidro advokāts Valdis Bergs.

Tiesai bija jākonstatē, vai konkrētajā gadījumā ir notikusi publiska atskaņošana un vai par to bija jāmaksā atlīdzība, kā arī jānovērtē, vai uzņēmums radiopārraidi apzināti padarījis pieejamu klientiem.

Tāpat tiesai bija jānoskaidro, vai klausītāju skaits ir pietiekami liels un vai uzņēmēja rīcība tika vērsta uz peļņas gūšanu.

""Mājas svētības" klienti telpaugu apmaiņu punktā ierodas, lai veiktu telpaugu apmaiņu, nevis klausītos radiopārraides. Ja kāds no punkta klientiem nejauši dzird pa radio ziņas, kuras informatīvos nolūkos klausās "Mājas svētības" darbiniece, tas nenozīmē, ka tas tiek darīts peļņas gūšanas nolūkā un tāpēc uzņēmums ir pārkāpis Autortiesību likuma normas, kā dēļ ir administratīvi sodāms,» rezumēja Bergs.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu