Nakts tirgus pārceļas (43)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Šonedēļ sākusies lauksaimniecības produkcijas tirdzniecība jaunizveidotajā Zemnieku diennakts tirgū Rīgas Centrāltirgū. Portāls TVNET pārliecinājās, ka pa dienu rūpniecības preču tirgus pārbūvētā daļa Gaiziņa ielā 5 ir diezgan tukša, taču vakarpusē atdzīvojas gan pircēji, gan pārdevēji.

Darba dienas vidū vairums tirgošanās vietu ir slēgtas, rosība notiek tikai pie dažām nojumēm. Izskatās, ka vairums pircēju jaunajā tirdziņā ienākuši tikai intereses pēc - ļaudis noiet gar tirgotājiem, apjautājas par cenām, bet pagaidām neko daudz neiegādājas.

Arī pārdevēji neuzbāžas ar savām precēm un to reklamēšanu. Ja kāds pircējs kaut ko pajautā, pārdevēji atbild, taču garās diskusijās neiesaistās.

Kopumā atmosfēra tirdziņā ir mierīga un patīkama - nule izremontētās tirdzniecības vietas ir tīras un sakoptas, brīžiem pat iedomājamies par sterilumu.

Pārtikas preču cenas te ir līdzīgas kā citviet tirgū.

Piemēram, sarkanā paprika maksā Ls 0,70/kg, tomātu cena ir no Ls 0,50 līdz latam par kilogramu, bet ievestās plūmes maksā ap Ls 0,80/kg.

Jauno kāpostu un kartupeļu cena ir Ls 0,20/kg, burkānu un sīpolu - Ls 0,25/kg.

Mazie, skābēšanai paredzētie gurķīši ir diezgan padārgi - Ls 0,70/kg. Par to dārdzību aizrāda arī vairāki potenciālie pircēji.

Savukārt jauno ķiploku cena svārstās ap Ls 2,00/kg, bet ābolu - Ls 1,00/kg.

Lai arī jaunā vieta nodēvēta pat Zemnieku diennakts tirgu, tomēr te var nopirkt arī dažādus ievestos pārtikas produktus, piemēram, iepriekš pieminēto papriku un plūmes, nektarīnus un persikus (Ls 0,90/kg), bumbierus (Ls 0,85/kg) un citus.

Pircēji interesējas par jauno Zemnieku diennakts tirgu
Pircēji interesējas par jauno Zemnieku diennakts tirgu Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Daudz lielāka rosība nekā Zemnieku diennakts tirgū pa dienu valda ierastajās Centrāltirgus pārtikas preču pārdošanas vietās netālu no autoostas. Ieejot tirgū, uzreiz sajūtamas rudens vēsmas. Jau pa gabalu redzamas vairākas ābolu un plūmju kastes, kas liek aizdomāties par drīzajām vasaras beigām.

Piedāvāto ābolu šķirņu klāsts ir visai bagātīgs - sākot no baltajiem dzidrajiem līdz skābajām «antonovkām». Tāpat tirgū var atrast «cukuriņus», rožābolus, bumbierābolus un citus Latvijā augušus ābolus. Protams, kā jau visu gadu, tirgū var nopirkt arī spīdīgi uzpulētos lielos poļu ābolus.

Latvijas ābolu cenas ir vidēji no 60 santīmiem līdz Ls 1,20 par kilogramu.

Pirms pirkšanas daudz produktu tiek pataustīti un pat pagaršoti
Pirms pirkšanas daudz produktu tiek pataustīti un pat pagaršoti Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Joprojām plašs ogu klāsts

Joprojām tirgū var nopirkt arī dažādas Latvijas ogas. Te atrodamas zemenes (Ls 2,50/kg), jāņogas (Ls 1,00/kg) un avenes (Ls 2,50/kg). Īpaša pircēju interese šobrīd ir par brūklenēm. Vidējā brūkleņu cena ir ap latu litrā.

Dažviet, kur brūkleņu litrs maksā 50 santīmu, pircēji stāv garās rindās.

Tāpat daudzi iegādājas lielās dārza mellenes. Tās gan samērā dārgas - Ls 6,00/kg. Diezgan augsta cena ir arī kazenēm - lai iegūtu savā īpašumā mazu kārbiņu ar gardajām ogām, jāšķiras no 90 santīmiem. Lētāk maksā vietējās aronijas - Ls 1,00/kg.

Gailenes šonedēļ var iegādāties par aptuveni Ls 2,60/kg.

Labas cenas arī vietējiem (tā vismaz apgalvo pārdevēji) gurķiem un tomātiem - pat par 50 santīmiem kilogramā.

Starp pašmāju rudens labumiem tirgū gozējas arī kārdinoši milzīgie arbūzi (Ls 0,30-0,60/kg) un lielās, saldās melones (Ls 2,90/kg). Tāpat garšīgi ir no Francijas vestie bumbieri (Ls 1,20/kg) un Spānijā augušās plūmes par tādu pašu cenu.

Zāļu tējas un ziedi

Kā jau visu vasaru, Centrāltirgū var iegādāties visdažādākās zāļu tējas (piemēram, piparmētras, kliņgerītes, pelašķus, raudenes, mārsilu un citas).

Savukārt, ejot garām ziedu pārdotavām, skaidri sajūtama rudens tuvošanās. Pārdevēju veidotie asteru pušķi pārsteidz ne tikai ar savu krāsainību (baltas, gaiši un tumši zilas, rozā, violetas, sarkanas) un daudzveidību, bet arī pasakaino aromātu. Turklāt asterēm ir laba cena - tikai 50 santīmu par skaistu pušķīti.

Tirgotāji sarūpējuši arī staltas saulespuķes un visdažādāko krāsu gladiolas, nemainīgi karaliskās rozes, svaigas lilijas un citus grieztos ziedus. Dārzkopji tirgū atradīs arī dažādu ziedu stādus un sēklas.

Ne pirmo reizi maina atrašanās vietu

Portāls TVNET jau ziņoja, ka nakts tirgus savulaik bija izvietots Maskavas ielā 8, taču to nācās pārcelt, jo tika sākta Spīķeru kvartāla rekonstrukcija. Nakts tirgus tika pārcelts uz Gaiziņa un Pūpolu ielu, bet pēc paplašināšanas pircēji tagad var iepirkties arī rūpniecības preču tirgus pārbūvētajā daļā Gaiziņa ielā 5, kas atvēlēta zemnieku diennakts tirgus vajadzībām.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu