Asanža māte tiekas ar Ekvadoras prezidentu (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džuljena Asanža māte trešdien tikās ar Ekvadoras prezidentu Rafaelu Korreu, lai runātu par savu dēlu, kas jau vairāk nekā mēnesi uzturas Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā.

41 gadu vecais Austrālijā dzimušais Asanžs lūdzis patvērumu šajā Dienvidamerikas valstī, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš ir apsūdzēts seksuālos noziegumos.

«Ir svarīgi, lai Džuljens zina, ka Ekvadora ar lielu atbildību izvērtē» viņa lūgumu, stundu ilgās tikšanās laikā Korrea teica Kristīnei Asanžai.

Cienot citas valstis, taču augstāk par visu - suverenitāte

Korrea norādīja, ka viņa valstī valda «lieliskas humānās tradīcijas un cilvēktiesību ievērošana», piebilstot, ka viņš ciena Lielbritāniju, Zviedriju un ASV tautu, un tādēļ šai lietai ir nepieciešamas konsultācijas, tomēr uzsvēra, ka «Ekvadora nediskutē par savu suverenitāti».

Savukārt Asanža žurnālistiem atzina, ka, pamatojoties uz «Zviedrijas izmeklēšanu hronoloģisku vēsturi un faktiem, nav nekādu šaubu», ka apsūdzības pret viņas dēlu ir daļa no politiskās vajāšanas, kas sākta pret viņu.

Tikšanās laikā ar Ekvadoras prezidentu «WikiLeaks» dibinātāja māte «pauda savas bažas par to, kas notiktu, ja Lielbritānijas valdība Džuljenu Asanžu izdotu Zviedrijai», žurnālistiem stāstīja Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino.

Asanžs 19.jūnijā ieradās Ekvadoras vēstniecībā Londonā un lūdza politisko patvērumu šajā valstī, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai. Ekvadoras varas iestādes izskata Asanža iesniegumu, un Ekvadoras vēstniecība Lielbritānijā ir paziņojusi, ka Austrālijā dzimušais datorspeciālists atrodas Ekvadoras aizsardzībā. Iepriekš Patino sacīja, ka Ekvadora atbildēs uz Asanža politiskā patvēruma lūgumu 12.augustā, pēc Londonas Olimpisko spēļu beigām.

Ekvadoras prezidents arī agrāk stājies pretī Vašingtonai

Korrea bieži ir stājies pretī Vašingtonai un 2010.gadā piedāvāja Asanžam patvērumu. Jūlijā viņš solīja, ka viņa valdība nepakļausies Lielbritānijas, Zviedrijas vai ASV spiedienam, izlemjot, vai piešķirt Asanžam patvērumu.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija «WikiLeaks» brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija 2010.gada 7.decembrī aizturēja Asanžu, tomēr apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Apsūdzības - politiski motivētas

Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības un dēvē tās par politiski motivētām. Viņš atzīst, ka viņu ar šīm sievietēm ir saistījušas seksuālas attiecības, tomēr apgalvo, ka tas noticis ar abpusēju piekrišanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu