Tokijā aizvadīts vērienīgs mītiņš pret kodolenerģiju (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Desmitiem tūkstoši cilvēku pirmdien Tokijā piedalījās protesta akcijā pret kodolenerģiju. Demonstranti pieprasīja neatjaunot atomelektrostaciju darbību un aicināja premjerministru Josihiko Nodu atkāpties no amata. Pēc organizatoru datiem, protesta akcijā piedalījās ap 170 000 cilvēku.

«Mēs esam tik dusmīgi, jo attiecībā uz kompensācijām un attīrīšanu nav gūti nekādi panākumi,» atzina 71 gadus vecais Noboru Šikatani, kurš pēc avārijas Fukušimas atomelektrostacijā pērn tika evakuēts uz Tokiju. «Mēs nevaram pieņemt, ka tiek atjaunota darbība kādā spēkstacijā, jo Fukušimas lieta joprojām nebūt nav atrisināta.»

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā Japānā ar pilnu jaudu sāka strādāt pirmais kodolreaktors, kura darbība atjaunota kopš pagājušajā gadā pieredzētās katastrofas Fukušimas atomelektrostacijā.

Līdz ar darbības atjaunošanu Oi spēkstacijā tika pielikts punkts gandrīz divus mēnešus ilgušajam atomelektrostaciju darbības pārtraukumam.

Japānas premjerministrs 16.jūnijā apstiprināja divu kodolreaktoru darbības atjaunošanu Oi atomelektrostacijā. Šāds solis sperts tāpēc, lai izvairītos no vasaras karstuma radītā elektroenerģijas trūkuma. Tomēr tas sadusmojis daudzus japāņus, kuriem ir bažīga attieksme pret atomenerģiju pēc pagājušā gada marta cunami izraisītās avārijas Fukušimā.

Kā savā gala ziņojumā secināja Japānas parlamenta komisija, Fukušimas atomelektrostacijas avārija bija cilvēka radīta katastrofa un tajā nevar vainot tikai cunami.

«Valdībām, uzraugošajām varasiestādēm un [Fukušimas atomelektrostacijas apsaimniekotājam] »Tokyo Electric Power Company« (TEPCO) trūka atbildības sajūtas, lai pasargātu cilvēku dzīvības un sabiedrību,» secināja komisija, kas izmeklēja pagājušajā gadā notikušo kodolkatastrofu. «Skaidrs, ka šis negadījums bija cilvēka radīta katastrofa. Saskaņā ar šīs komisijas pētījumu 11.martā (..) Fukušimas Dajiči atomelektrostacija atradās viegli ievainojamā stāvoklī, bez garantijām, ka tā izturēs zemestrīci un cunami.»

2011.gada 11.martā Japānu satricināja deviņas magnitūdas spēcīgā zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami, kas brāzās pāri valsts ziemeļaustrumu piekrastei, nodarot milzīgus postījumus.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu