Asanžs nepakļausies britu policijas centieniem viņu izdot Zviedrijai (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs paliks Ekvadoras vēstniecībā un nepakļausies policijas pavēstei ierasties policijā, lai viņu varētu izdot Zviedrijai, piektdien pavēstīja Asanža preses pārstāve.

«Džūljens paliks Ekvadoras vēstniecībā Ekvadoras valdības aizsardzībā,» žurnālistiem pie vēstniecības pavēstīja viņa pārstāve Sjūzena Benna. «Vakar Asanža kungam tika nodota policijas dienesta vēstule ar prasību ierasties Belgravijas policijas iecirknī šorīt plkst.11.30. Asanža kungam tika ieteikts noraidīt policijas prasību. To nevajadzētu uztvert kā necieņas pazīmi.»

«Saskaņā ar starptautiskajiem un vietējiem Lielbritānijas likumiem patvēruma izvērtēšanai ir prioritāte pār izdošanas prasībām. Lietas, ar kurām saskaras Asanža kungs, ir nopietnas. Uz likmes ir viņa dzīve un brīvība, viņa organizācijas un ar to saistīto dzīve un brīvība,» sacīja Benna.

Pavēste Asanžam tika nodota ceturtdien, un tajā teikts, ka viņam policijas noteiktajā datumā un laikā jāierodas iecirknī. Nepakļaušanās gadījumā viņam draud arests.

Jau vēstīts, ka Asanžs pagājušajā otrdienā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Pirms divām nedēļām Lielbritānijas Augstākā tiesa noraidīja Asanža lūgumu no jauna atvērt viņa apelācijas prasību, kurā apstrīdēta viņa izdošana Zviedrijai saistībā ar dzimumnoziegumiem.

Līdz 28.jūnijam austrāliešu hakeris varēja vērsties pret savu izdošanu ar prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu «WikiLeaks» vietnē un draudēt nāvessods.

Asanžs atzina, ka izvēlējies Ekvadoru, nevis Austrāliju, jo Kanbera neesot darījusi neko, lai viņu pasargātu. Austrālijas valdība šādas apsūdzības uzskata par nepamatotām.

Asanžs Lielbritānijā bija atbrīvots no apcietinājuma pret 200 000 mārciņu lielu drošības naudu, kuru viņam bija sarūpējuši vairāki prominenti atbalstītāji.

Lielbritānijas policija pavēstījusi, ka Asanžs ir pārkāpis galvojuma nosacījumus un pakļaujams arestam, ja atstās vēstniecību.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas uzstāj, ka Asanžs viņas izvarojis.

2011.gada februārī britu tiesa apstiprināja Asanža izdošanu Zviedrijai. Novembrī Londonas tiesā Asanžs zaudēja apelāciju par izdošanu Zviedrijai. Taču vēlāk viņš izcīnīja tiesības vērsties ar apelāciju Augstākajā tiesā.

Tomēr maija beigās Augstākā tiesa nosprieda, ka Asanžs var tikt izdots Zviedrijai. Spriedumam sekojošo Asanža lūgumu no jauna atvērt viņa apelācijas lietu tiesa 14.jūnijā noraidīja.

Asanžs tiek vērtēts pretrunīgi - ASV viceprezidents Džo Baidens viņu nosaucis par «augsto tehnoloģiju teroristu», savukārt Asanža atbalstītāji nominējuši viņu Nobela Miera prēmijai.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu