Par dienesta pārkāpumiem atvaļina trīs policistus Latgalē (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policijas (VP) Iekšējās izmeklēšanas birojs (IDB) nolēmis no dienesta policijā atvaļināt trīs Latgales reģiona amatpersonas, bet vēl vienam policistam piemērots disciplinārsods - rājiens, pastāstīja VP preses pārstāve Sintija Virse.

Šādi lēmumi pieņemti pēc IDB pabeigtās dienesta pārbaudes par vairāku Latgales reģiona policijas pārvaldes amatpersonu rīcību saistībā ar kādu kriminālprocesu, ko patlaban izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un kura laikā tika aizturēts uzņēmējs Bislans Abdulmuslimovs un bijušais Latgales reģiona policijas priekšnieks un Saeimas deputāts Imants Bekešs.

IDB tika saņemts KNAB lūgums izvērtēt VP Latgales reģiona pārvaldes amatpersonu darbību un bezdarbību, pieļaujot, ka VP Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Jaunbūves iecirkņa inspektors Dauts Barkins saņem atalgojumu, neveicot dienesta pienākumus. Pārbaudi tika lūgts sākt, lai objektīvi noskaidrotu notikušā apstākļus un visus notikušajā iesaistītos un izvērtētu šo amatpersonu, kā arī viņu tiešo priekšnieku rīcības, saistībā ar Barkina atrašanos dienestā, viņa amata pienākumu veikšanu, darba laika uzskaiti un darba samaksas veikšanu.

Pabeidzot pārbaudi, IDB nolēma no dienesta policijā atvaļināt Barkinu, Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Jaunbūves iecirkņa priekšnieku Māri Nikolajenko un VP Latgales reģiona pārvaldes Personāla vadības nodaļas priekšnieku Gunāru Zvīguli. Savukārt rājiens izteikts Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšniekam.

Veiktās disciplinārlietas izmeklēšanas rezultātā atzīts, ka Nikolajenko prettiesiski izpildījis Zvīguļa rīkojumu, ka Nikolajenko pakļautībā atradīsies Barkins, nevienam nav ziņojis par šāda veida rīkojumu. Nikolajenko atvaļināts no dienesta ar šā gada 7.jūniju. Savukārt Zvīgulis, atbilstoši savam amata aprakstam, bijis pilnvarots piedalīties kadru atlases procesā, bet tajā pat laikā šo pilnvarojumu izmantojis savtīgiem mērķiem un veica pasākumus, lai nodrošinātu, ka Barkinam nav jāpilda dienesta pienākumi. Zvīgulis atvaļināts ar šā gada 22.jūniju.

Veiktās disciplinārlietas izmeklēšanas rezultātā atzīts, ka Barkins prettiesiski izpildījis Zvīguļa rīkojumus, nevienam nav ziņojis par šāda veida rīkojumiem, nav ieradies dienesta vietā, nav pildījis savus dienesta pienākumus un nepamatoti saņēmis atalgojumu.

Barkins radījis pamatu aizdomām par negodprātīgu rīcību, un viņa rīcībā konstatēta valsts amatpersonas neētiska uzvedība un darbības, nodarot kaitējumu Iekšlietu ministrijas un VP prestižam (diskreditēšana) un mazinot uzticību valsts pārvaldei. Barkina atvaļināts ar šā gada 7.jūniju.

Kā iepriekš ziņoja «TV3» raidījums «Nekā personīga», Bekešs strādā Abdulmuslimovam piederošajā «Rēzeknes gaļas kombinātā» par drošības un mārketinga konsultantu.

KNAB abus aizturēja saistībā ar kādu spirta rūpnīcu Daugavpilī, ko pēc Ekonomikas policijas sāktā kriminālprocesa par nelegālu spirta tirdzniecību pērn slēdza. Lai panāktu kriminālprocesa izbeigšanu, tās īpašnieks meklēja palīdzību pie Abdulmuslimova, kurš savukārt par to lūdzis parūpēties savu drošības konsultantu Bekešu.

Ekonomikas policijas sāktajā kriminālprocesā par nelegālu spirta tirgošanu no Daugavpils rūpnīcas «Delavars», rūpnīcas darbinieki bija izbūvējuši vadu, pa kuru saražoto spirtu slepus pārpumpēja nelegālai pārdošanai. Patlaban lietā aizdomās turēto statuss piemērots piecām personām.

Lai varētu atjaunot rūpnīcas darbību, tās īpašnieks, ingušu tautības uzņēmējs Barkins, centās panākt kriminālprocesa izbeigšanu. Izmeklējot citu lietu, par šiem centieniem uzzināja KNAB. Drīz vien atklājās, ka Barkins skaitās policijas darbinieks - iecirkņa inspektors, kurš uz darbu nenāk, bet savu algu atdod kādam citam.

Policija sāka dienesta pārbaudi un par Barkina nelikumīgu nodarbināšana no amatiem atstādināja Nikolajenko un Zvīguli.

«Nekā personīga» noskaidrojis, ka policijā Barkins sāka strādāt 2000.gadā - sākotnēji par Daugavpils atskurbtuves vadītāju, bet pēc pāris gadiem Ceļu policijā. 2005.gadā viņš nopirka spirta ražotni. Piecus gadus vēlāk Barkins uzņēmuma vadību uzticēja savam partnerim un it kā atgriezās darbā policijā, šoreiz kā iecirkņa inspektors. Tur viņš skaitījās līdz šā gada maijam.

Abdulmuslimovs «Nekā personīga» atzina, ka KNAB izmeklētāji viņam uzdevuši jautājumus par Barkinu. Savukārt Bekešs apliecināja, ka KNAB viņu vienlaikus ar Abdulmuslimovu aizturējis, pratinājis un aizliedzis izbraukt no valsts. Bekešs sīkāku informāciju par pratināšanā jautāto nesniedza, bet izrādījās ļoti labi informēts par Barkina problēmām ar spirta rūpnīcu.

«Nekā personīga» ziņoja, ka spirta lietas ietvaros KNAB pratināts arī Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis. Tiesa, vismaz pēc paša vārdiem, viņš neesot aizdomās turēto personu skaitā.

Par starpniecību kukuļošanā draud četru gadu cietumsods vai piespiedu darbs. Savukārt par kukuļdošanu, ja to veikusi valsts amatpersona, - astoņi gadi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu