Vēl vienā tiesas spriedumā Tunsiijas eksprezidentam mūžs cietumā (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Civila tiesa Tunisijā trešdienas vakarā aizmuguriski piesprieda gāztajam valsts prezidentam Zinelabidīnam ben Ali mūža ieslodzījumu par protestu asiņainu apspiešanu, kuras laikā pērn tika nogalināti 22 cilvēki Thalas un Kaserīnes pilsētās.

Bijušajam iekšlietu ministram Rafikam Belhadžam Kasemam un vairākiem citiem ben Ali tuvāko aprindu pārstāvjiem tika piespriesti cietumsodi līdz 15 gadiem, bet 10 citām ben Ali režīma amatpersonām, tostarp bijušajam prezidenta apsardzes priekšniekam Ali Seriati un bijušajam īpašo uzdevumu policijas direktoram Monsefam Laadžimi, izvirzītās apsūdzības tika atceltas.

Prokurori bija pieprasījuši šajā lietā piespriest ben Ali nāvessodu.

«Mēs mēģinājām pieņemt taisnīgu spriedumu, un neviens uz mums neizdarīja spiedienu. Mūs vadīja tikai Allāhs un mūsu personīga pārliecība,» sacīja civilais tiesnesis Šokri Medžri sešus mēnešus ilgušās prāvas beigās Kefas pilsētā.

Militārā tiesa piesprieda tikai 20 gadus cietumā

Militāra tiesa pirms tam trešdien aizmuguriski piesprieda ben Ali 20 gadu cietumsodu par dažādām apsūdzībām, tostarp par slepkavībām pērn notikušās tautas sacelšanās laikā.

Ben Ali, kas ir trimdā Saūda Arābijā, tika atzīts par vainīgu «pamudināšanā uz nekārtībām, slepkavībām un sirošanu», teikts tiesas spriedumā lietā par četru jauniešu nošaušanu 2011.gada janvāra vidū Vardaninas pilsētā.

Četri protestētāji tika nošauti valsts austrumu piekrastes pilsētā, kad mēģināja apturēt to, ka no valsts aizlido ben Ali brāļadēls Kaiss. Incidents notika dienu pēc tam, kad pērn 14.janvārī no valsts aizbēga ben Ali.

Upuru radinieki ir apsūdzējuši valsts drošības dienestus par pavēļu došanu policijai atklāt uguni uz pūli.

Piecu līdz desmit gadu ilgus cietumsodus tiesa par saistību ar incidentu piesprieda vairākiem drošības spēku pārstāvjiem. Dažiem sods tika piespriests aizmuguriski.

Piespriesto cietumsodu ilgums pārsniedz reālas iespējas tos izciest

Ben Ali pirms tam tika aizmuguriski piespriesti vairāk nekā 66 gadi cietumā par citiem noziegumiem, tostarp par izšķērdēšanu, ieroču un narkotiku nelikumīgu glabāšanu, krāpniecību un varas ļaunprātīgu izmantošanu.

No Tunisijas ben Ali aizbēga 2011.gada 14.janvārī un atrada patvērumu Saūda Arābijā.

Tunisija ir izdevusi starptautisku orderi viņa aizturēšanai un pieprasa, lai Saūda Arābija izdotu ben Ali un viņa sievu Leilu Trabelsi.

2010.gada decembrī Tunisijā sākās plaši tautas protesti pret valdošo režīmu, kas vēlāk pārgāja arī uz citām arābu valstīm, sākot tā dēvēto arābu pavasari.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu