Saeima vērtēs, vai atcelt «radio klausīšanās nodevu» (27)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Buttonhead

Saeimas deputāti šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Autortiesību likumā, kuri paredz, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu.

Ņemot vērā domstarpības jautājumā par publiskā izpildījuma piemērošanu un sodiem par radio atskaņošanu darbavietā, grozījumus ierosināja nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Likumprojektu parakstījuši arī «Vienotības», Reformu partijas un neatkarīgo deputātu pārstāvji.

Autortiesību un blakustiesību izmantošanas jomā Latvijā joprojām netiek atsevišķi vērtēts, vai ar autortiesībām un blakustiesībām aizsargāta darba pārraidīšana vai atskaņošana notiek komerciālā vai nekomerciālā nolūkā. Attiecīgi arī atlīdzība ir jāmaksā vienādi neatkarīgi no tā, vai persona tādējādi gūst kādu labumu vai nē, iepriekš skaidroja nacionālās apvienības pārstāve Ieva Līne.

Likumā paredzēts noteikt, ka par publisku izpildījumu tiks uztverta darba vai jebkura cita ar likumu aizsargāta objekta atskaņošana vai jebkāda cita veida ar tehniskas ierīces vai procesa starpniecību veikta izmantošana komerciālos nolūkos. Tāpat normatīvajā aktā plānots ierakstīt, ka ar raidorganizāciju raidīto programmu starpniecību uztverta darba demonstrēšana vai atskaņošana tiešraidē nav publisks izpildījums.

Patlaban ir nepieciešamas licences gan raidorganizācijām, gan arī personām, kuras uztver raidorganizāciju veidotos raidījumus un ar radioaparātiem vai televizoriem tos dara pieejamākus plašākam sabiedrības lokam. Savukārt pēc VL-TB/LNNK piedāvāto grozījumu veikšanas licences būs nepieciešamas tikai raidorganizācijām.

Pašlaik notiek plašas diskusijas par personu tiesībām atskaņot mūziku savā darbavietā neatkarīgi no tā, vai mūzikas atskaņošana ietekmē uzņēmuma darbību, un šo likumdošanas nepilnību spilgti ilustrē nupat notikušais gadījums, kad 500 latu sods par valsts radio ziņu programmas un mūzikas atskaņošanu dažu minūšu garumā tika piemērots SIA «Mājas svētība», kura ar mūzikas atskaņošanu peļņu negūst, norādīja nacionālās apvienības pārstāve.

No esošās publiskā izpildījuma definīcijas izriet, ka arī gadījumos, kad draugu kompānijā vai privātās darbinieku ballītēs tiek atskaņota mūzika, ir nepieciešams iegādāties licenci, norāda VL-TB/LNNK.

Izstrādājot priekšlikumus grozījumiem Autortiesību likumā, nacionālās apvienības pārstāvji konsultējušies ar Latvijas Tirgotāju asociāciju, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju un Latvijas Raidorganizāciju asociāciju, kuras likumprojektu atbalsta.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu