Augstskolās jūt studentu "deficītu" (227)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šogad studijas sāks mazāk studentu nekā pērn - sākot apkopot pieteikumus, secināts, ka studētgribētāju skaits sarucis par apmēram 10 procentiem. Ja lielākajās Rīgas augstskolās auditorijas būs pilnas, tad citās pilsētās universitāšu vadība ir spiesta pagarināt pieteikumu pieņemšanas laiku, bet ja nebūs pietiekoši interesentu - slēgs atsevišķas studiju programmas.

Šogad Latvijas augstskolās studiju tops ir līdzīgs kā iepriekš, tomēr sarucis studētgribētāju skaits. Iemesls tam esot demogrāfiskā situācija un finansiālais stāvoklis. Apkopojot studiju programmu reģistrāciju rezultātus, redzams, ka šobrīd studijas augstskolās sāks par aptuveni 10% mazāk studentu nekā pērn. Pieteikšanās studijām beigusies, bet daudzas augstskolas jau izsludinājušas pieteikšanās termiņa pagarinājumu.

Reģionos apsver studiju programmu slēgšanu

Ilva Neimane, Liepājas Universitātes studiju prorektore: "Varbūt par 100 mazāk, bet tas veidojas, ka nepilnā laika studijām arvien mazāk piesakās. Šajās dienās ir iespēja vēl reģistrēties un augstskola vēl ir nolēmusi septembra sākumā izsludināt papildu uzņemšanu.

Pētījumi liecina, ka aptuveni 30% nepilna laika studentu mācības šogad vairs neturpinās. Iemesls tam esot izbraukšana no valsts.
Ja nebūs studētgribētāju, Daugavpils augstskola pat apsver iespēju slēgt neklātienes studiju programmu.

Irēna Kaminska, Daugavpils Universitātes studiju prorektore: "Ja mēs šogad uzņemsim vismaz 80%, mēs būtu ļoti priecīgi, jo tas būtu aptuveni 700 – 800 studentu. Tendence šogad - uz akadēmisko maģistratūru šogad iet mazāk nekā iepriekš, bet varbūt pieteiksies vēlāk."

Rīgā situācija labāka

Labāka situācija ir galvaspilsētas augstskolās, tomēr arī tur daudzi jaunieši nāk ar uzstādījumu tikt budžeta grupā un, ja tas neizdodas, studijas nesāk. Izglītības ministre gan pagaidām trauksmes zvanus nesit – augstskolas tikšot piepildītas, tomēr nākotnē šī problēma var aktualizēties.

Tatjana Koķe, izglītības ministre, ZZS: "Šobrīd tas nav satraucoši, bet mums tuvojas 2015. gads, kad būs ļoti būtisks kritums studentu skaita ziņā. Tādēļ šogad akcentu liekam uz izglītības eksportu - jauniešu piesaistīšanu no ārzemēm."

Šodien, izglītības ministrei tiekoties ar augstskolu pārstāvjiem, nolemts aktīvāk sadarboties ar vietējiem uzņēmumiem un iestādēm, lai sekotu līdzi dažādu nozaru pieprasījumam pēc jaunajiem speciālistiem.

Komentāri (227)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu