Ultravioletā radiācija kāpj. Esiet piesardzīgi! (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Pavasarī un vasaras sākumā saules stari ir ļoti stipri. Tāpēc dermatologs Raimonds Karls intervijā portālam TVNET iesaka pirms došanās laukā noskaidrot saules ultravioletās radiācijas indeksu (UVI) uz zemes. Augsta UV radiācija var nelabvēlīgi ietekmēt veselību.

Dermatologs uzskata, ka ikvienam, ejot laukā, būtu noteikti jāņem vērā UVI.

Līdzīgi kā par gaisa temperatūru, vēja stiprumu un virzienu, arī par UVI būtu jāinformē katrās laika ziņās.

Īpaši svarīga šī informācija būtu vasarās, kad ultravioletā starojuma intensitāte ir augsta un cilvēki ļoti daudz laika pavada laukā. Dakteris uzsvēra, ka

UVI visaugstākais ir tieši maijā, jūnijā un jūlijā.

Arī augustā tas ir samērā augsts, taču, tuvojoties rudenim, samazinās. Rudenī un ziemā par UVI nevajadzētu bažīties, jo tas ir zems.

Maijā, jūnijā un jūlijā indekss var sasniegt sesto un pat astoto līmeni. Patlaban UVI svārstās ap piekto, sesto līmeni. Augstākais UVI lielums ir 11+.

Te var apskatīt precīzu UVI katrai dienai

Jo augstāks ir UVI, jo lielāku ietekmi tas var atstāt uz ādu, acīm un kopējo veselību. Jo augstāks UVI, jo īsāks ir laiks, ko var pavadīt saulē līdz brīdim, kamēr parādīsies apsārtumi.

Jo augstāks indekss, jo mazāk laika pavadām saulē!

Uzturoties saulē ilgstoši, vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, nēsāt galvassegu un saulesbrilles. No plkst.11 līdz plkst.15 nav vēlams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros.

UVI diennakts gaitā mainās no zemākās vērtības 0 nakts stundās un sasniedz savu maksimālo vērtību dienas vidū, kad Saules staru krišanas leņķis ir vislielākais.

UV starojums var kaitēt veselībai

Speciālisti norāda, ka nelielos daudzumos UV radiācija ir nepieciešama un dod labumu cilvēkiem. Tā ir nepieciešams faktors, lai organismā veidotos D vitamīns. UV radiāciju izmanto arī dažādu slimību ārstēšanā.

Tomēr pārlieku liels UV radiācijas daudzums var būt kaitīgs cilvēka veselībai.

Ilgstoša uzturēšanās saulē un liels UV radiācijas daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt ādu, acis un imūnsistēmu.

Divi galvenie negatīvās ietekmes faktori ir ādas vēzis un katarakta.

Izmantojot «Snapshots» aptaujas palīdzību, TVNET noskaidroja, ka tikai piektā daļa interneta lietotāju, tagad pavasarī un vasarā dodoties laukā, pievērš uzmanību UV starojuma līmenim. Tikmēr

vairāk nekā pusi cilvēku UVI nesatrauc.

Vēl trešdaļai, visticamāk, trūkst informācijas par šāda starojuma esamību un tā negatīvo ietekmi.

Uzmanīgākas pret savu veselību ir sievietes. Piektdaļa sieviešu regulāri vai reizi pa reizei pievērš uzmanību šim faktam.

Foto: snapshots
Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu