Prezidents pļāpā par aizbraucēju atgriešanos (167)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Daļa aizbraucēju atgriezīsies Latvijā. Tā intervijā sabiedriskajā radio šorīt sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Atgādināts, ka savā pirmajā preses konferencē gandrīz pirms gada viņš atvainojās cilvēkiem, kuri bijuši spiesti aizbraukt no Latvijas, Bērziņš teica: «Pats svarīgākais aizbraukšanas pamats tomēr ir labu darba vietu trūkums.

Tas ir pamatuzdevums, kas mums Latvijā jāveic, it sevišķi lauku reģionos un lauku pilsētās.

Lielajās pilsētās, sevišķi Rīgā, nav bezdarba problēmas.

Drīzāk ir kvalificētu cilvēku problēma."

Viņš savā darbā izmantojis iespēju, tiekoties ar dažādu valstu pārstāvjiem, jautāt, kā viņi risina šos izglītības jautājumus. Bērziņam radusies pārliecība, ka

atslēga ir izglītības, it sevišķi augstākās izglītības, kvalitātes laukā.

"Ja cilvēks iegūst izglītību un iespēju būt stiprākam par tiem, kas pašreiz atrodas šajā laukā, viņš noteikti atgriezīsies Latvijā.

To rāda pasaules pieredze."

Vaicāts, ko viņam pašam izdevies panākt šajās jomās, lai cilvēkiem nebūtu jāaizbrauc no valsts vai pat būtu motivācija atgriezties, Bērziņš vērtēja, ka prezidenta institūcija sasniegusi tādu robežu, ka "mēs varam ietekmēt konkrētus notikumus, lai nelieliem solīšiem tiktu kaut kas izdarīts, straujāki labojumi tajās vietās, kas ir nepieciešami.

Mūsu fokuss šobrīd ir uz reģionālo attīstību, uz pašvaldībām.

Tur arī mēs strādājam ļoti, ļoti rūpīgi, lai notiktu kaut kas praktisks."

Kā piemēru viņš minēja pašvaldību īpašumu, zemju izmantošanu. Tas palīdz radīt bāzi nodarbinātībai.

Valsts prezidents uzskata, ka pašvaldībām jādod daudz lielākas iespējas rīkoties ar īpašumu, it sevišķi veidot uzņēmējdarbību.

Daļā Latvijas, ne tikai Latgalē, izveidojusies situācija, ka vairs nav cilvēku, kas būtu gatavi sākt uzņēmējdarbību. Līdz ar to daļā situāciju valsts un pašvaldība ir vienīgais veids, kā sākt nodarbinātības projektus.

Potenciāls un pieredze ir pietiekami liela.
Komentāri (167)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu