KNAB nopratinājis Abdulmuslimovu (200)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien nav aizturējis čečenu izcelsmes uzņēmēju Bislanu Abdulmuslimovu, liecina LTV rīcībā esošā informācija. Uzņēmējs trešdienas vakarā pametis KNAB ēku. Abduslimova advokāts sacīja, ka viņa klients KNAB sniedzis liecības. KNAB oficiālu informāciju par notikušo nav sniedzis.

Papildināta visa ziņa un pievienots video.

Aizturēšanas iemesli nav zināmi

Vairākus lielus pārtikas pārstrādes un citu nozaru uzņēmumus apvienojošā holdinga «AB Holding» vadītājs un līdzīpašnieks aizturēts policijas ēkā Gaujas ielā, Rīgā. KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs sacīja, ka iestāde nekomentē atsevišķas procesuālas darbības.

Arī KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks žurnālistiem Abdulmuslimova aizturēšanas faktu ne apstiprināja, ne noliedza, netieši gan apliecinot, ka birojs ir veicis kādas kriminālprocesuālas darbības.

Streļčenoks bija izvairīgs arī uz jautājumu, vai saistībā ar kādām Abdulmuslimova iespējamām noziedzīgām darbībām ir sākts kriminālprocess. Tiesa, kriminālprocesuālas darbības var veikt tikai kriminālprocesa ietvaros.

pietiek.com: ir saistība ar Latvenergo sarunu noplūdi

Latvijas Televīzijai izdevies nofilmēt brīdi, kā Abdulmuslimovs tiek ievests KNAB telpās. Kā ziņoja LTV raidījums «Panorāma», pie Abdulmuslimova veikta arī kratīšana.

Savukārt portāls «Pietiek.com» raksta, ka Abdulmuslimovu KNAB aizturējis, jo saskaņā ar biroja versiju kāda ar uzņēmēju saistīta persona tiek turēta aizdomās par līdzdalību Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» amatpersonu krimināllietas sarunu ierakstu noplūdē.

Ilgstoši bijis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā

Mediji iepriekš vēstījuši, ka Abdulmuslimovs ilgstoši bijis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, pārbaudīta arī viņa saistība ar iespējamu neatļautu politisko partiju finansēšanu.

Adulmuslimovs pērn organizēja sava kaimiņa, partijas «Vienotība» biedra Gata Kokina vizīti Londonā pie «Latvijas Krājbankas» bijušā īpašnieka Vladimira Antonova.

«Vienotība» pēc tam nosodīja Kokina rīcību, kas esot bijusi «krasā pretrunā ar tiesiskas valsts principiem un radīja patiesībai neatbilstošus priekšstatus par procesiem saistībā ar «Latvijas Krājbanku»».

Intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» Abdulmuslimovs martā stāstīja, ka pēc iesaistīšanās «Latvijas Krājbankas» jautājuma risināšanā sākusies «masīva» viņa uzņēmumu pārbaude, kaut arī iepriekšējā plānotā pārbaude bija tikko beigusies.

Iesaistīts vairākos publiskos incidentos

Pēdējā laikā Abdulmuslimovs bijis iesaistīts vairākos publiskos incidentos - Rīgas lidostā viņam un Antonova tēvam Aleksandram Antonovam bija konflikts ar citu čečenu izcelsmes uzņēmēju Arbi Indorbajevu, bet kādā Rīgas restorānā Adulmuslimovs konfliktējis ar apsardzes firmas «TM Security» īpašnieku Mārtiņu Tenbergu.

Adulmuslimova dibinātais «AB Holding» apvieno tādus uzņēmumus kā «Rēzeknes gaļas kombināts», «Daugavpils gaļas kombināts», «Karavela», «Ventspils zivju konservu kombināts» u.c. Savukārt kopā ar uzņēmēju Vasiliju Meļņiku viņam pieder SIA «Baltijas marka».

Kolēģi nav informēti

«AB Holding» padomes priekšsēdētājs ir polittehnologs Jurģis Liepnieks. Padomē darbojas arī bijušais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, «Rēzeknes gaļas kombināta» līdzīpašnieks Guntis Piteronoks un zivjrūpnieks Andris Bite. Vienīgais «AB Holding» valdes loceklis ir Abdulmuslimovs.

Piteronoks telefonsarunā norādīja, ka par Abdulmuslimova aizturēšanu viņam nekas nav zināms.

«Neesmu informēts. Ar Abdulmuslimovu man pirms pāris dienām bija lietišķas sarunas, bet par jebkādu iemeslu, kādēļ viņš tagad varētu būt aizturēts, neesmu lietas kursā,» sacīja Piteronoks.

«AB Holding» padomes priekšsēdētājs Jurģis Liepnieks sacīja, ka neko nezināja par notikušo. «Es neko nezinu, diemžēl. Es pat nezinu, vai viņš [Abdulmuslimovs] ir aizturēts. Domāju, ka nav un sniedz kādas liecības,» viņš pastāstīja.

Abdulmuslimovs lielījies par partijas nopirkšanu

2010.gadā publiski parādījās ziņas par partijas «Visu Latvijai!» saistību ar čečenu uzņēmēju Bislanu Abdulmuslimovu (Krūmiņu). Ziņas toreiz publiskoja TV3 raidījums «Nekā personīga». Drošības policija toreiz sāka pārbaudi, taču ziņas neapstiprinājās.

Drošības policijai nebija dokumentāru pierādījumu par naudas nodošanu vai saņemšanu. Bijušas tikai aizdomas, ka dažiem partijas «Visu Latvijai!» ziedotājiem nav bijuši legāli ieņēmumi ziedojumu veikšanai. Tam, ka šie ziedotāji saistīti ar čečeniem, arī pierādījumu nebija.

Tāpēc Drošības policija informāciju par minētajām personām nosūtīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Drošības policija arī esot uzzinājusi, ka Bislans Abdulmuslimovs saviem draugiem un paziņām esot plātījies ar lielisku pirkumu – partiju «Visu Latvijai!». Viņš esot teicis, ka izdarījis divas labas investīcijas – futbola klubā «Skonto» un partijā «Visu Latvijai!». Tajā viņš ieguldījis vairāk nekā 50 000 latu. Tomēr, izsaukts uz Drošības policiju, čečenu uzņēmējs naudas došanu noliedzis.

«Lursoft» dati liecina, ka Abdulmuslimovs 2011.gada 14.janvārī izveidoja uzņēmumu «AB Holding». Pašlaik uzņēmuma kapitāldaļas pieder Abdulmuslimovam (0,1%) un 17 Latvijas uzņēmumiem – katram 5,55% –, tostarp uzņēmumiem, kuri daļēji pieder Abdulmuslimovam. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu.

Datubāzē «Lursoft» norādīts, ka «AB Holding» pamatdarbība ir holdingkompāniju pakalpojumi. Savukārt uzņēmuma mājaslapā teikts, ka «AB Holding» pamatdarbība ir gaļas, zivju un piena produkcijas ražošana, taču uzņēmums darbojas arī citās jomās, tostarp dzīvojamo un komerciālo ēku būvniecībā, drošības un apsardzes pakalpojumu sniegšanā starptautiskā mērogā, tūrismā, kā arī naftas produktu mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā.

Komentāri (200)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu