Prokurore slepkavam Zikovam prasa 17 gadus cietumā (204)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesā otrdien prokurore Jekaterina Kušakova lūdza tiesai piespriest par slepkavību kinoteātrī «Citadele» apsūdzētajam juristam Nikolajam Zikovam 17 gadus cietumā, kā arī policijas kontroli uz diviem gadiem un mantas konfiskāciju.

Papildinātas 1-2. apakšnodaļa

Sods vien 10 - 20 gadu

Apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Ja tiesa juristu atzīs par vainīgu, viņu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz divdesmit gadiem.

Prokurore debatēs uzsvēra, ka Zikova vaina ir pierādīta ar liecinieku teikto un ekspertīzes atzinumiem. «Slepkavība izdarīta ar tīšu nodomu,» uzsvēra Kušakova. Viņa atgādināja, ka ar Zikova darbībām bijuši apdraudēti arī citi kinoteātra apmeklētāji, jo vairāki cilvēki atradās šāvienu tuvumā.

Cietusī puse gribētu mūža ieslodzījumu

Viņa gan atzina, ka lietā ir vainu mīkstinošs apstāklis, proti, ekspertīzē atzīts, ka Zikovs ir ierobežoti pieskaitāms. Atbildību pastiprinoši apstākļi nav konstatēti.

Nošautā bankas darbinieka sievas advokāts Romualds Vonsovičs, kurš pārstāv cietušo pusi, emocionālā runā lūdza tiesu juristam piespriest mūža ieslodzījumu. Šāds sods nosakāms, ņemot vērā Zikova personību, to, ka viņš neadekvāti reaģē uz situācijām, slimīgo interesi par šaujamieročiem un citus apstākļus.

«Es uzskatu, ka ir tikai viens sods, kas atbilst soda mērķim, ‒ mūža ieslodzījums,» sacīja advokāts.

Jau vēstīts, ka Zikovs 2011.gada 19.februārī kinoteātrī «Citadele» pēc konfliktēšanas nošāva bankas «Citadele» augsta ranga darbinieku Aigaru Egli. Divas dienas pēc tam 21.februārī tiesa piemēroja Zikovam apcietinājumu, un viņš cietumā atrodas līdz pat šim brīdim.

Konflikts starp cietušo un Zikovu izcēlies par to, ka Zikovs pārāk skaļi seansa sākumā trokšņojis un čaukstinājis našķu turzu. Pēc tam jurists uzlējis ūdeni Eglem. Egle tika nošauts nepilngadīgās meitas acu priekšā pēc tam, kad viņš netālu sēdošajam Zikovam aizrādīja par nepiedienīgi skaļu uzvešanos filmas laikā.

Zikova advokāts iepriekš apgalvoja, ka uzbrukums notika filmas beigās, kad cietušais viņa klientu esot centies satvert, aizstāvoties Zikovs izrāvis ieroci, un atskanējuši šāvieni.

Zikovs vainu noziegumā atzīst daļēji.

Jau agrāk draudējis ar ieroci

Par 2011.gada februārī kinoteātrī «Citadele» izdarīto Aigara Egles slepkavību apsūdzētajam Nikolajam Zikovam tas nav pirmais gadījums, kad viņš lietojis šaujamieroci, savulaik vēstīja laikraksts «Neatkarīgā».

«Līdz šim atklātībā nav minēts gadījums 2006. gadā, kad Zikovam uz ielas ar citu braucamā lietotāju izcēlies konflikts, kura laikā viņš oponentam draudējis ar ieroci. Pēc notikušā tikusi ierosināta krimināllieta, kurā sākotnēji Zikovs figurējis kā cietušais. Taču krimināllieta izbeigta, ierosinot piespriest viņam administratīvo sodu par nepareizu apiešanos ar ieroci. Tādā gadījumā sods varētu būt ieroča atsavināšana uz trim gadiem,» pastāstīja cietušo advokāts Romualds Vonsovičs.

Tā nenotika, un Vonsovičs pašlaik skaidrojot, kāpēc tas netika izdarīts un kur palikuši šīs lietas materiāli. «Ja Zikovs jau toreiz būtu apturēts, tad, iespējams, slepkavība kinoteātrī nenotiktu,» pieļāva advokāts.

Iepriekš savu vainu noliedza

Pats Zikovs savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā noliedz, taču vienlaikus atzīst, ka vairāki tur norādītie fakti atbilst patiesībai. Viņa advokāts Armands Šūmanis uzskata, ka Zikova darbības nav pareizi kvalificētas, proti, apsūdzētais neesot izdarījis slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Krimināllikums paredz daudzus un dažādus veidus, kā cilvēks var tikt nonāvēts, tiesas sēdes pārtraukumā sacīja advokāts. Viņš atturējās minēt konkrētu kvalifikāciju, kāda aizstāvības skatījumā būtu atbilstoša Zikova nodarījumam.

Komentāri (204)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu