Mans pirmais auto: Ford Focus (113)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autora foto

Godīgi sakot, 2001.gada izlaiduma Ford Focus 5 durvju hečbeks ar 1.4 benzīna motoru nebija mans pirmais auto. Pirms tā kādu pusgadu pārvietojos ar 1993.gada Ford Mondeo, nopirktu par 500 Ls no kāda paziņas, bet vienalga par savu pirmo uzskatu tieši Fokusu.

Pēc tam, kad, beidzot studijas, iekārtojos darbā un tiku pie iespējas bankā aizņemties lielāku naudas summu, izdomāju, ka jāpērk jauna mašīna. Protams, jauna nosacītā nozīmē, jo tajā brīdī, kad noskatīju Fokusu, tas jau bija piecus gadus vecs. Vecais Mondeo tika laimīgi notirgots, bet es tiku pie gaiši zilā Ford Focus atslēgām. Pirms manis mašīnu lietoja sieviete, izejot visas apkopes pie dīlera (jo mašīna nopirkta bija salonā), tāpēc tā bija tuvu ideālajam stāvoklim. Arī sievai patika mazs, žiperīgs (pat neskatoties uz 1.4 motoru) Fordiņš. Nopērkot mašīnu, tai jau bija beigusies tehniskā apskate, bet, aizdzenot uz pārbaudi, bez neviena aizrādījuma dabūju uzlīmi un varēju beidzot izbaudīt dzīvi! Pirmām kārtām tika nomainīta novecojusi standarta magnetola ar kasešu atskaņotāju uz normālu mp3 aparātu, skaļruņus gan neaiztiku, jo iebūvētie strādāja gana labi. Un tad varēja sākties prieki! Mašīnu nopirku vasaras sākumā, un ar sievu pa to vasaru divatā apbraukājām pusi Latvijas. Arī ziemā izmantoju mašīnu gana bieži, jo tobrīd īrējām dzīvokli attālā Rīgas rajonā, tāpēc divatā uz darbu bija izdevīgāk braukāt ar mašīnu, pateicoties tās pieticīgajai ēstgribai, turklāt ziemā priecēja tas, ka mašīna pietiekami ātri uzsila + sēdekļi bija apsildāmie. Iedarbināt nebija nekādu problēmu - pat mīnus 32 grādu salā, kad bijām atbraukuši laukos ciemos pie radiniekiem uz jubileju, tad nākamajā rītā man vienīgajam mašīna bez problēmām iedarbinājās!

Vispār pa šiem gadiem, bet ar Fokusu es braukāju vairāk nekā trīs gadus, īpašas problēmas (un izmaksas) mašīna nerādīja. Protams, gadījās "fokusiņi", bet, domājams, katrs auto ar to grēko. Man pašam par izbrīnu, pa lietošanas laiku nebiju pat pieskāries piekarei - izgāju visas tehniskās bez iebildumiem attiecībā uz piekari, kaut gan bieži tika braukāts pa Latgales grunts ceļiem, braukājot uz piknikiem, ciemos pie radiem. Dažviet Latvijā arī asfalta ceļi vairāk līdzinās pagalam nekoptam gruntniekam, bet piekare visu godīgi izturējusi. Lielākā ķibele, kas gadījās, - nodega ģenerators, atstājot mani nekustīgu K.Valdemāra un Elizabetes ielu krustojuma vidū sešos vakarā darba dienā!!! tajā brīdī es izdzirdēju ļoti daudz dažādu viedokļu gan par sevi, gan par savu mašīnu - bet savas domas nemainīšu - man tā patīk!!!

Nācās nomainīt arī aizmugurējos bremžu klučus + rokasbremzes trosi, nu un siksnas esmu arī nomainījis. Bet citādāk - nekādu problēmu; nu vēl pāris lampiņas izdega - un viss!!! Vienīgi jāatzīstas - sāka gan rūsēt ar šausmīgu ātrumu - to gan veicināja sievas mācīšana vadīt auto, no kā radās skrāpējumi, buktējumi utt. Pie beigām sanāca arī nomainīt sajūga disku...

Kopumā autiņš mani apmierina, kaut gan motoriņš ir 1.4, bet 75 zirgspēku pa pilsētu pārvietoties pilnīgi pietiek, pa trasi ātrums arī pietiekams (parasti no Rīgas uz Latgali braucu ar 120-130 km/h), pa Daugavpils šoseju biju sasniedzis 155 km/h. Protams, iesēžoties 4 cilvēkiem ar pilnu bagāžnieku, jaudas pamaz, uzreiz var sajust, bet citādāk - nav ne vainas. Salons man likās pietiekoši plašs, neviens arī nesūdzējās, ka aizmugurē kājas nav kur likt. Saliekot aizmugurējos sēdekļus, bagāžniekā ieliku divsekciju ledusskapi...

Rezumējot neko sliktu par šo konkrēto mašīnu nevaru pateikt; kaut gan īpaši to neesmu kopis un saudzējis, tā man nebija sagādājusi īpašas raizes. Kad uzrādījās pircējs, tad pat pēdējā brīdī bija žēl pārdot, bet sakarā ar ģimenes pieaugumu tomēr radās vajadzība pēc lielākas mašīnas, tāpēc nācās šķirties no sava Fokusiņa... Plusus un mīnusus var uzskaitīt gari un plaši, turklāt viedokļi par to, kas ir kas, var krasi atšķirties, tāpēc nobeigumam varu pateikt vienīgi to, ka par spīti baumām un draugu/paziņu/citu "lietpratēju" ironiskajam smīnam, ķiķināšanai un mājieniem, ka tālāk par tuvāko servisu es ar šo verķi netikšu, neesmu nevienu brīdi vīlies savā izvēlē un uzskatāmi pierādīju, ka Focus nav peļams. Mans viedoklis - ideāls pilsētai (gabarīti, ekonomisks), diviem cilvēkiem un braucieniem  nelielos attālumos.

Komentāri (113)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu