Viņķele: krīzes brīdī jāsniedz lielāks atbalsts, bet īsāku laiku (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sociālo pabalstu piešķiršana ir jāpārstrukturē tā, lai cilvēkam krīzes brīdī atbalsts tiktu sniegts lielākā apmērā, bet īsāku laiku nekā patlaban, šodien Latvijas Radio sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V). Turklāt cilvēkam jāsaņem atbalsts arī no sociālā dienesta un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA).

Savukārt, ja cilvēks šajā laikā neatgrieztos darba tirgū, viņam paliktu viens neliels pabalsts, kas arī būtu terminēts, norādīja ministre. Labklājības ministrija (LM) patlaban arī strādā pie sociālo pabalstu reformas, ko varētu sākt īstenot jau nākamgad. Viņķele norādīja, ka patlaban iespējamo izmaiņu koncepcija jāatrada pašvaldībām, lai saņemtu viņu vērtējumu.

Runājot par cilvēkiem, kas labprātāk izvēlās pārtikt no pabalstiem, Viņķele atzina, ka patlaban starpība starp minimālo algu un pabalstos iegūto finansējumu ir maza. Ņemot vērā, ka minimālo algu patlaban palielināt nevar, būtu jāpiedāvā citi atbalsta mehānismi, piemēram, ja kādu iemeslu dēļ darbinieks nekvalificējas lielākai algai, viņam tiktu apmaksāti ceļa izdevumi uz darbu.

Tāpat kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Ekonomikas ministriju tiek strādāts pie nodarbinātības politikas un plānots īstenot pilotprojektus, piemēram, sniegt atbalstu uzņēmēju asociācijām, nodrošināt apmācību pie darba devējiem. Tādas programmas ir bijušas, bet īsti nav darbojušās, teica politiķe.

Kā ziņots, reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā februāra beigās bija 11,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita un salīdzinājumā ar janvāri tas ir pieaudzis par 0,1 procentpunktu, tādējādi gada pirmajos divos mēnešos bezdarba līmenis Latvijā pēc ilgstošākas lejupslīdes ir sācis pieaugt.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu