Vinteru saimniecībā ražos hibrīdo gurķu sēklas (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pazīstamajiem motobraucējiem Jānim un Eināram Vinteriem piederošajā zemnieku saimniecībā «Līgo» plānots ražot hibrīdo gurķus sēklas, raksta «Dienas Bizness».

Lai sāktu ražošanu, atlaban tiek būvēta stikla siltumnīca viena hektāra platībā, kuras izveidē ieguldīti divi miljoni latu. Patlaban jau atvestas siltumnīcas konstrukcijas no Holandes un tiek gatavota to uzstādīšana, laikrakstam sacīja J.Vinters.

Siltumnīcu paredzēts oficiāli atklāt uz Jāņiem, bet projektu pilnībā pabeigs septembrī. Jaunais projekts ļaus palielināt darbavietu skaitu saimniecībā par 15.

Siltumnīcā ražošanai tiks izmantota biogāzes projektā radītā siltumenerģija. J.Vinters stāsta, ka audzēšanas tehnoloģijas būšot ļoti modernas, piemēram, paredzēti īpaši pretinsektu sieti uz lūkām, kas novērsīs jebkuru kontaktu ar kukaiņiem - tas esot īpaši svarīgi, lai izaudzētu no vīrusiem brīvu sēklas materiālu. Nīderlandē to vairs nevarot nodrošināt, bet Latvijā vēl var.

Gadā plānots izaudzēt aptuveni 2,5 tonnas sēklu un izaudzētais tiks realizēts sēklu ražotājam «Monsanto». J.Vinters stāsta, ka «Monsanto» Latviju izvēlējusies tāpēc, ka šeit ir lētāks darbaspēks, kā arī tīrāka vide.

Interneta resursi liecina, ka «Monsanto» ir arī viens no pasaules līderiem ģenētiski modificēto organismu jomā. Tieši par šo faktu satraukumu laikrakstam paudis Latvijas Sēklaudzētāju asociācijas valdes loceklis Valdis Dzenis.

Zemnieku saimniecība «Līgo» dibināta 1989.gadā un ir viena no lielākajām Zemgales saimniecībām, tā pašlaik apsaimnieko 1700 hektārus zemes. Zemnieku saimniecība specializējusies graudaugu un rapšu audzēšanā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu