Romas pāvests sāk vizīti Kubā (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Romas pāvests Benedikts XVI pirmdien ieradās Kubā triju dienu vizītē, kas ir pirmā Romas katoļu baznīcas vadītāja vizīte šajā valstī pēdējo 14 gadu laikā.

84 gadus vecais pāvests no Meksikas ieradās Kubas otrajā lielākajā pilsētā Santjago de Kubā, kur viņu lidostā sagaidīja Kubas prezidents Rauls Kastro. «Kubai ir labas attiecības ar visām reliģiskajām institūcijām mūsu valstī,» sacīja Kastro, sagaidot pāvestu.

Pēc tam pāvests noturēja brīvdabas misi Santjago de Kubā, aicinot uz to sapulcējušos 200 tūkstošus kubiešu «veidot atjaunotu un atvērtu sabiedrību».

Aina režīmu atļaut katoļticības atjaunošanos

Romas pāvests mēģina uzlabot attiecības starp Kubas komunistu režīmu un katoļu baznīcu, bet aicina šo režīmu veikt pārmaiņas. Viņš arī cer veicināt katoļticības atjaunošanos Kubā, kur komunistu varas laikā izplatījies ateisms.

«Es aicinu jūs stiprināt savu ticību .. un bruņoties ar mieru, piedošanu un sapratni, lai jūs varētu censties veidot atjaunotu un atvērtu sabiedrību, labāku sabiedrību, cilvēces cienīgāku [sabiedrību],» sacīja pāvests šajā misē.

«Es nesu savā sirdī visu kubiešu taisnīgos centienus un leģitīmās vēlmes, [..] viņu ciešanas un priekus, viņu rūpes un cēlākās vēlmes,» sacīja Benedikts XVI.

Rauls Kastro, kurš bija uzvilcis baltu tropisko kreklu, misē sēdēja pirmajā rindā.

Iesākot vizīti, kritizē marksismu

Pagājušajā nedēļā, dodoties savā pirmajā braucienā uz Latīņamerikas spāniski runājošajām valstīm, Benedikts XVI paziņoja, ka marksisms «vairs neatbilst patiesībai», un aicināja uz «jauniem modeļiem» Kubā. Kubas vadība tomēr uzstāj, ka valstī jau pastāv demokrātija, un noraida rietumnieciskas daudzpartiju iekārtas ideju.

Pirms mises Benedikts XVI ar pāvesta automašīnu «Mercedes» (tā saukto poupmobili) brauca pa Santjago de Kubas ielām, kur iedzīvotāji viņu sveica, vicinot Vatikāna un Kubas karogus.

Pirms pāvesta vizītes aiztur desmitiem kubiešu

Kubas varas iestādes pēdējās dienās ir aizturējušas vismaz 150 disidentus, lai novērstu iespējamas demonstrācijas pāvesta vizītes laikā.

Benedikts XVI otrdien plāno apmeklēt Žēlsirdības Dievmātes svētnīcu pie Santjago de Kubas. Pēc tam viņš aizlidos uz Kubas galvaspilsētu Havanu, kur trešdien noturēs misi Revolūcijas laukumā.

Iepriekšējā pāvesta vizīte Kubā iesāka atkusni attiecībās

Benedikta XVI priekšgājējs pāvesta amatā Jānis Pāvils II 1998.gadā kļuva par pirmo Romas pāvestu, kurš apmeklējis Kubu. Viņa vizīte palīdzēja sākt atkusni un sadarbību baznīcas attiecībās ar Kubas valdību.

Romas katoļu baznīca ir kļuvusi par svarīgāko nevalstisko spēlētāju Kubā un pat spēlējusi vidutāja lomu politieslodzīto atbrīvošanā, tomēr tai nav savu mediju vai skolu Kubā.

Tiksies ar opozīciju

Benedikts XVI savas vizītes laikā neplāno tikties ar Kubas opozīcijas locekļiem.

Santjago de Kubas katoļu arhibīskaps Dionisio Garsija sestdien sacīja, ka pāvestam «ir zināma Kubas realitāte» un opozīcijas stāvoklis neatkarīgi no tā, vai viņš tiksies vai netiksies ar opozicionāriem. Arhibīskaps atzina, ka pāvesta tikšanās ar disidentiem var sarežģīt baznīcas lietas un apdraudēt to, ko baznīca sasniegusi pēdējos gados.

Kubā no 11 miljoniem iedzīvotāju apmēram 10% ir Romas katoļi. Valstī ienāk arī protestantu konfesijas, bet vairums kubiešu sevi identificē ar afrokubiešu ticējumiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu