Francijā sākas tiesas process pret Scientoloģijas baznīcu (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien Francijas tiesas priekšā stājās septiņi Scientoloģijas baznīcas līderi, kuri apsūdzēti organizētā krāpšanā, un procesa rezultātā šī organizācija Francijā varētu tikt aizliegta.

Francijā pret Scientoloģijas baznīcu, kas uzmanību izpelnījusies, savā darbībā iesaistot tādas Holivudas zvaigznes kā Toms Krūzs un Džons Travolta, pēdējo sešu gadu laikā sākts jau otrais tiesas process.

Taču pret individuāliem baznīcas locekļiem tiesiskā vajāšana Francijā notiek jau kopš 1978.gada.

Parīzes tiesa izskata kādas sievietes prasību, kura apgalvo, ka, piegādājot dažādus Scientoloģijas baznīcas produktus, piemēram, "elektrometru" garīgās enerģijas mērīšanai, viņai izkrāpti 20 000 eiro (14 000 latu).

Sieviete liecina, ka viņu kāds scientologs 1998.gadā uzrunājis uz ielas, piedāvājot bezmaksas personības testu. Tobrīd prasītāja bijusi "psiholoģiski ievainojama".

Pēc tam, kad viņai tika paziņots, ka viņas testa rezultāti ir vāji, sievietei par samaksu tika piedāvāti dažādi "dzīves uzlabošanas kursi", vitamīni un citi dārgi produkti, kuru iegāde prasītāju novedusi parādu jūgā.

Otra prasītāja apgalvo, ka viņas darba devējs, kurš ir scientologs, piespiedis arī viņu veikt testus un apmeklēt dažādus kursus, taču rezultātā sieviete zaudējusi darbu.

Prasītāju advokāti norāda, ka scientologi izmanto uzmākšanos un spiedienu, lai izraudzītos upurus, kuri uzrāda neaizsargātības pazīmes, pakļautu savai varai.

Parīzes Scientoloģijas slavenību centrs, tā direktors Alēns Rozenbergs un sešas citas amatpersonas apsūdzētas sekotāju vervēšanā "ar mērķi iegūt viņu īpašumu, pakļaujot psiholoģiskai kontrolei".

Tikmēr Scientoloģijas baznīcas pārstāvis Parīzē visas apsūdzības noraidījis.

"Tā ir ķeceru tiesa," paziņoja Daniels Guno, piebilstot, ka Francijas tiesas viņa pārstāvēto organizāciju "vajā".

Visiem septiņiem vadošajiem scientologiem izvirzītas apsūdzības arī par nelikumīgu nodarbošanos ar farmāciju, jo prasītāji apgalvo, ka viņiem "garīgā stāvokļa uzlabošanai" doti vitamīni un citi medikamenti.

2003.gadā Francijas prokuratūrai neizdevās pārliecināt tiesu par scientologu vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās krāpšanā, taču šī ir pirmā reize, kad prasītāji atsaukušies uz 1994.gada likumu, kas var novest pie baznīcas slēgšanas.

Saskaņā ar šo likumu Scientoloģijas slavenību centrs un tā Parīzes bibliotēka var tikt slēgta, jo šīs iestādes nav pildījušas no juridiskās personas statusa izrietošās saistības.

Scientoloģijas baznīcu 1954.gadā ASV dibināja zinātniskās fantastikas rakstnieks Rons Habards, taču, lai panāktu, ka viņa dibinājums tiktu atzīts par reliģisku organizāciju, bija nepieciešami vēl 20 gadi.

Tikmēr Eiropā Scientoloģijas baznīca bieži tiek apsūdzēta par savu locekļu finansiālu izmantošanu. Francija to atzīst par sektu, nevis par pilntiesīgu reliģiju.

Paredzēts, ka process ilgs līdz 17.jūnijam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu