Gripas epidēmijas līmenis sasniegts četrās pilsētās (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/honeyjazz

Pagājušajā nedēļā gripas izplatība Latvijā pieaugusi par 43,7% un gripas epidēmijas slieksnis pārsniegts četrās no desmit monitoringā iekļautajām pilsētām, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati.

Pieaug ar gripu hospitalizēto pacientu skaits

Pagājušajā nedēļā vidēji Latvijā reģistrēti 240 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt iepriekšējā nedēļā gripa bija konstatēta 167 pacientiem uz 100 000 iedzīvotāju. Tātad vidēja saslimstība ar gripu Latvijā pārsniedz epidēmijas slieksni - 100 saslimušos uz 100 000 iedzīvotāju - otru nedēļu pēc kārtas.

No monitoringā iekļautajām pilsētām gripas epidēmijas slieksnis ir pārsniegts Jelgavā, kur ar gripu slimo 529 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, Daugavpilī - 475 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju, Liepājā - 300 gripas pacienti uz 100 000 iedzīvotāju un Rīgā - 290 slimnieki uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt Ventspilī, Valmierā un Jēkabpilī gripas gadījumi pagājušajā nedēļā netika reģistrēti.

Pagājušajā nedēļā pieauga arī ar gripu hospitalizēto pacientu skaits. No 5. līdz 11. martam slimnīcās bija nogādāti 80 gripas pacienti, bet pagājušajā nedēļā - 128.

Saslimstība varētu pieaugt arī šonedēļ

Kopumā šajā sezonā laboratoriski apstiprināti 588 gripas gadījumi un lielākajai daļai pacientu ir konstatēta A tipa gripa.

LIC epidemiologi uzskata, ka saslimstība varētu pieaugt arī šonedēļ, taču to ir grūti prognozēt, turklāt arī laika apstākļi kļūst mazāk labvēlīgi gripas vīrusa izplatībai.

Kā ziņots, 5.martā Infektoloģijas centrs paziņojis par gripas epidēmijas sākumu.

Finansē ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem

Gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem tiek finansētas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Pacientiem ar gripu par ģimenes ārsta mājas vizīti jāmaksā tikai pacienta iemaksa - divi lati. Maksājuma nosacījums attiecas uz visiem ģimenes ārstiem un dežūrārstiem, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu un sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Ja ģimenes ārsts būs ieradies mājas vizītē pie pacienta kā pie gripas slimnieka, tomēr konstatējis, ka pacientam nav gripa , bet kāda cita augšējo elpceļu infekcija, par ģimenes ārsta mājas vizīti arī šajā gadījumā būs jāmaksā tikai divi lati. Ja pacients atbrīvots no pacienta iemaksas, par ārsta vizīti viņam nav jāmaksā.

Kā atpazīt gripu

Gripas simptomi ir drebuļi un strauja ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, stipras galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, sāpes acu ābolos, kasīšanās sajūta rīklē, sauss, kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula un izteikts nespēks.

Cilvēkam nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu, ja viņam parādās gripas simptomi, un jāpaliek mājās. Slimnieku mājās izolē atsevišķā istabā un regulāri vēdina telpas, slimniekam jālieto atsevišķi trauki un higiēnas piederumi.

No elpceļu infekcijām un gripas iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu padomus, kā arī personīgo higiēnu, tostarp roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka, neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību.

Tāpat arī ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, kā arī skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu, jācenšas lietot vitamīniem bagātu uzturu, arī pastaigas svaigā gaisā palīdzēs uzturēt stiprāku imunitāti, norāda speciālisti.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu