Lietuvā vēl vienā Mēmeles pietekā nonācis naftas produktu piesārņojums (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļas nogalē vēl vienā Mēmeles pietekā Lietuvas teritorijā nonācis naftas produktu piesārņojums, kura izplatīšanos jau izdevies ierobežot ar bonu nožogojumiem. Lietuvas amatpersonas par notikušo informējušas kolēģus Latvijā.

Šoreiz avārija skārusi Mēmeles kreisā krasta pieteku Apašču Biržu rajonā. Jau ziņots, ka marta beigās un aprīļa sākumā Lietuvas Roķišķu rajona Jodupes pašvaldībā, kas atrodas netālu no Aknīstes Latvijā, no nelikumīga pieslēguma naftasvadam piesārņojums nonāca Mēmeles pietekā Vīžonā.

Kā pastāstījis Valsts vides aizsardzības inspekcijas Avāriju novēršanas un likvidēšanas nodaļas vadītājs Ģedimins Markausks, vides dienestu darbinieki apskatījuši upi lejpus avārijas vietas līdz pat tās ietekai Mēmelē. Paņemti ūdens paraugi laboratorijas analīzēm.

Avāriju likvidē gan koncerna "Mažeiķu nafta", gan Biržu un Panevēžas rajonu ugunsdzēsības un glābšanas dienestu darbinieki. Lai savāktu naftas produktus, tiek izmantotas absorbējošās bonas un sorbenti, kā arī īpaši sūkņi un asenizācijas mašīnas. Šobrīd jau savākts aptuveni 18 kubikmetru ar ūdeni sajauktu naftas produktu.

Pēc Markauska teiktā, darbi tiek veikti operatīvi un kvalitatīvi. Līdz pat avārijas likvidēšanas darbu beigām tiks novērots upes stāvoklis, vākti dati un noteikts piesārņojuma radītais kaitējums videi.

Informāciju par incidentu Biržu rajona vides aizsardzības aģentūras darbinieki saņēmuši sestdienas rītā plkst.9.30. Viņiem ziņots, ka upē redzami naftas produktu plankumi un visā apkārtnē jūtama dīzeļdegvielas smaka.

Drīz pēc tam tāda pati ziņa saņemta arī no koncerna "Mažeiķu nafta" darbiniekiem, kuri naftas plankumus Apaščā atklājuši, veicot izlūkošanu no gaisa, jo pirms tam bija saņēmuši informāciju, ka cauruļvadā krītas spiediens.

Tika atklāts, ka cauruļvads bojāts Apaščas upes ielejā, kur pie tā acīmredzot mēģinājuši pieslēgties naftas zagļi. Naftas produktu plankumus straume tobrīd bija aiznesusi jau aptuveni trīs kilometrus lejāk.

Lejpus piesārņojuma vietas nekavējoties tika izliktas ierobežojošās un absorbējošās bonas. Ap plkst.12 piesārņojuma vieta bija lokalizēta un sākās avārijas seku likvidēšana.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu