Valdība taupīs uz vecāku rēķina! Nosaka 500 latu griestus māmiņu algām (1234)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakardien pēc vairāku stundu ilgām diskusijām Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā valdība panākusi vienošanos par vecāku pabalstu samazināšanu, un plānots, ka no 1.jūlija strādājošiem vecākiem no 70 % uz 50% tiks samazināts pabalsta apmērs. Tāpat vecāku pabalstu griesti tiks noteikti 500 latu apmērā, sacīja Augulis. Vēl šis lēmums priekšvēlēšanu laikā jāpieņem Saeimai.

Kā pēc valdības sēdes žurnālistus informēja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) šie valdības akceptētie grozījumi šā gada valsts budžetā attieksies uz vecākiem, kuru bērni piedzims pēc 1.jūlija.

No 1.jūlija ģimenes valsts pabalsts vairs netiks izmaksāts (par pirmo bērnu Ls 8 mēnesī, par otro – Ls 9,6, par trešo un katru nākamo – Ls 12,40), bet vienreizējais bērna piedzimšanas pabalsts būs 296 latu apmērā.

Tāpat valdība vienojusies no 1.jūlija pagarināt bezdarbnieku pabalstu izmaksas laiku līdz deviņiem mēnešiem, paredzot, ka šajā pagarinātajā laikā pabalsts tiek maksāts 45 latu apmērā.

Kopumā ar šīm reformām Labklājības ministrija plāno ietaupīt 20 miljonus latu. Lai grozījumi šā gada valsts budžetā stātos spēkā, tie vēl jāpieņem Saeimai.

Kā pēc valdības sēdes žurnālistus informēja finanšu ministrs Einars Repše (JL), valdība lēmusi par labu 20 miljonu latu nevis iepriekš minēto 31 miljona latu ietaupījumam, jo izvērtējusi iespējas optimizēt naudas plūsmu Eiropas Savienības fondu apguvei.

Kā Labklājības ministrija norādījusi arī vēstulē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, ar kuru šodien iepazīstināja valdības pārstāvjus, samazinot Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu atbalstu Mūžizglītības politikas pamatnostādņu īstenošanai par 50%, pieci miljoni latu tiks novirzīti Labklājības ministrijai darbaspējas vecuma iedzīvotāju apmācībai.

Samazinot Labklājības ministrijā pārziņā esošās apakšaktivitātes "Darba attiecību un darba drošības likumdošanas uzraudzības pilnveidošana" finansējumu, 682 569 lati tiks novirzīti noslēgto līgumu 2009.gada ārpus tiešās valsts pārvaldes uzņemto saistību apmaksai, bet projekta īstenošana pēc 2009.gada netiek turpināta.

Labklājības ministrija uz laiku atliks atbalsta dzimumu līdztiesības veicināšanai darba tirgū īstenošanu, 927 500 latu novirzot citu struktūrfondu aktivitāšu papildus finansēšanai bezdarbniekiem, kā arī samazinās finansējumu programmai, kas paredz darba tirgus pieprasījuma īstermiņa un ilgtermiņa prognozēšanas un uzraudzības sistēmas attīstību, uz laiku atliks programmas "Atbalsts labāko inovatīvo risinājumu meklējumiem un labas prakses piemēru integrēšanai darba tirgus politikās un ieviešanas instrumentārijos" īstenošanu, 3 279 351 latus novirzot citu struktūrfondu aktivitāšu papildus finansēšanai bezdarbniekiem, galvenokārt, subsidētajai nodarbinātībai sociālās atstumtības riskam pakļautajām grupām.

Kā ziņots, Augulis pirms valdības sēdes vecākiem, kuri pulcējušies pie valdības ēkas, solīja aizstāvēt viņu intereses. Augulis solīja savu iespēju robežās atbalstīt vecākus, taču arī norādīja, ka bezdarbnieki ir īpaši neaizsargāti, jo pēc pabalsta izmaksas termiņa paliek bez jebkādiem līdzekļiem.

Tai pat laikā ministrs uzsvēra, ka arī viņa interesēs ir atbalstīt tos, kuriem šai laikā ir vissmagāk.

Arī valdības sēdes sākumā labklājības ministrs informēja valdību par piketu pie valdības ēkas un lūdza ņemt vērā vecāku viedokli un arī šajā sociāli sarežģītajā situācijā atbalstīt vecākus.

Kā ziņots, šodien pie valdības ēkas vairāk nekā 100 māmiņas ar bērniem piketēja pret bērnu un ģimenes pabalstu samazināšanu.

Komentāri (1234)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu