Vērmanes dārzā vāks parakstus pret māmiņu algu samazināšanu (284)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi cilvēki šobrīd ir neziņā, kā viņu nākotni ietekmēs valdības plānotie taupības pasākumi. Satraukums ir arī ģimenēs ar bērniem. Šodien notiek parakstu vākšana pret nodomu samazināt pabalstus.

Vecāku apvienība Māmiņu klubs parakstus pret valdības nodomu taupīt valsts budžeta līdzekļus, samazinot bērnu un vecāku pabalstus, sāka vākt jau pirms nedēļas. Šodien to darīs Vērmanes dārzā - netālu no Ministru kabineta, kur valdības vīri spriedīs par budžetu.

Aleksandra Novaka, apvienības pārstāve: „Mēs vienkārši aicinām māmiņas un pārējos atnākt uz Vērmanes dārzu kopā ar mazuļiem, ratiņos. Un izvēlēties šajā dienā par pastaigas vietu Vērmanes dārzu un tad varam apkārt staigāt, bet tas nav gājiens. Tas vienkārši – mēs būsim tur klāt, būsim tuvumā.”

Saistībā ar pabalstiem ir daudz jautājumu un neskaidrību. Aleksandra Novaka: „Pret to, ka situācija mainās tik strauji, un pret to, ka visa tā apspriešana notiek tādā slepenībā. No tā jau rodas tā neuzticība, tu netici tam, ka tas lēmums, ko viņi pieņem, nebūs vienkārši matemātiski aprēķināts. ”

Savāktos parakstus iesniegs valdībai un Labklājības ministrijai. Tālāk tiks gaidīts lēmums par pabalstiem, lai domātu, ko darīt tālāk. Aleksandra Novaka: „Viens no variantiem ir griezties Satversmes tiesā, jo mums jāsagaida lēmums un jāsaprot, vai tas lēmums atbilst tiesiskās paļāvības principiem un pēc tā vadīties tālāk.”

Arī daudzi sastaptie vecāki saka– ja vajadzētu, būtu gatavi iet arī Satversmes tiesu. Singita, māmiņa: „Mūs tas īsti vairs neietekmē, jo mazajam tūlīt gadiņš, bet tiem vecākiem, kas rēķinājušies, būs grūti. Ja uz mani tas attiektos, via būtu gatava iet uz Satversmes tiesu? Domāju, ka jā."

Edvards, tētis: „Uz mums vairs neattieksies, jo mums bērns no rudens jau bērnudārzā ies. Bet kopumā tas ir slikti, jo Latvijā tā jau demogrāfiskā situācija ir slikta. Ja vēl samazina pabalstus, jaunatne aizbrauc. Tas slikti Latvijai.”

Par to, kurš pabalsts konkrēti un kā varētu tikt samazināts, pirms valdības sēdes pateikt nevarēja arī labklājības ministrs Uldis Augulis.

Uldis Augulis: „To, ko mēs redzam, ko vēl varētu darīt krīzes apstākļos, ja mums trūkst naudas. Un bezdarbnieku skaits palielinās. Mēs varētu runāt par strādājošajiem vecākiem, samazināt par 50% vecāku pabalstu."

Reportiere: "Un citi pabalsti netiks aiztikti, kas attiecas uz ģimenēm?"

Augulis: "Man ir grūti pateikt."

Līdz šim izskanējušas vairākas versijas par to, kā varētu budžeta grozījumi varētu ietekmēt bērnu un vecāku pabalstus. Lielāka skaidrība šajā jautājumā, iespējams, būs šodien pēc valdības sēdes.

Komentāri (284)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu